Kullerot ja marjatuomipihlaja pihan ensimmäisiä kukkijoita

Toukokuun nimikkokasvit, kullerot ja marjatuomipihlaja aloittavat kotipihojen keväisen kukinnan. Aikaisimmat kullerot kukkivat jo viikon, kahden sisällä. Marjatuomipihlaja puhkeaa täyteen loistoonsa toukokuun lopulla. Valkoisten kukkien tuoksusta tulee mieleen pihlaja, mutta terttukukinto muistuttaa tuomea.

Kuukauden kasvit nimeää Taimistoviljelijät ry. Jokaiselle kasvukauden kuukaudelle valitaan omat nimikkokasvinsa, yksi puuvartinen ja yksi monivuotinen kukkakasvi eli perenna. Kuukauden kasvien valinnalla tuodaan esille käyttökelpoisia, meillä hyvin viihtyviä ja kauniita kasveja. Samalla muistutetaan, että monivuotisia taimia voi istuttaa koko kesän maan sulamisesta sen jäätymiseen saakka.

Intiaanien mustikkapuu

Marjatuomipihlaja (Amelanchier alnifolia) on todellinen monikäyttökasvi. Se kasvaa 4-5 metriä korkeaksi, ja sopii sekä pihan yksittäiskasviksi että aidanteeksi tontin rajalle. Pensaan mustikansiniset, makeat marjat kypsyvät elokuussa. Ne kannattaa poimia pian, sillä lintuparvet ahmivat marjat heti ne löydettyään. Erityisesti marjantuotantoon jalostetut marjatuomipihlajalajikkeet tunnetaan nimellä saskatoon. Pensas on kotoisin Pohjois-Amerikasta, minkä vuoksi sitä kutsutaan myös ”intiaanien mustikkapuuksi”.

Marjatuomipihlaja menestyy lähes kaikkialla Suomessa. Parhaiten se viihtyy hyvässä, kalkitussa puutarhamullassa aurinkoisella kasvupaikalla.

Auringon- ja kuunkeltaiset kullerot

Niittykullero (Trollius europaeus) avaa pallomaiset voinkeltaiset kukkansa toukokuussa. Se pärjää luonnonvaraisena kosteilla niityillä Lappia myöten. Niittykullero onkin Lapin maakuntakasvi. Myös muut kullerot viihtyvät kosteassa, syvämultaisessa maassa ja kevyessä varjossa. Poikkeus on pikkukullero (Trollius pumilus), joka on parhaimmillaan kuivahkolla, aurinkoisella paikalla.

Kullerot ovat hyvin talvenkestäviä, eivätkä kaipaa erityistä hoitoa, kun kasvupaikka on niille sopiva. Kukkien väri vaihtelee lähes valkoisesta voinkeltaiseen ja oranssiin. Vaaleimpia on kuunkeltainen amerikankullero (Trollius laxus) , värikkäimpiä appelsiininvärinen aasiankullero (Trollius asiaticus).

Kulleroiden kukinta ulottuu toukokuusta heinäkuuhun. Ensimmäisinä kukkivat niitty-, aasian- ja tarhakullero (Trollius Cultorum-ryhmä). Viimeisenä puhkeaa kukkaan oranssinkeltainen kesäkullero (Trollius chinensis).