Houkuttele perhoset pihaasi oikeilla kasveilla

Perhoset tuovat lisäväriä ja elävyyttä puutarhaan. Istuttamalla sopivia kasveja perhoset viihtyvät pihassa keväästä syksyyn asti. Hyvät houkutuskasvit saavat myös harvinaiset vaeltajat pysähtymään ruokailutauolle. Pysyvyyttä perhospuutarhaan saadaan istuttamalla monivuotisia kasveja koko kesän kukkiviksi ryhmiksi.

Pensaista ehdottomasti parhaimpia perhoskasveja ovat pihasyreeni ja kuusamat. Suuressa syreeni-istutuksessa on niin paljon kukkia, että esimerkiksi vaeltavat kiitäjät voivat jäädä päiväkausiksi ruokailemaan. Niiden kolibrimaista liikehdintää jaksaa seurata tuntikausia. Syreenit ovat hyviä mesikasveja sekä päivä- että yöperhosille.

Kuusamat kunniaan

Kuusamista perhosia miellyttävät sekä pensas- että köynnöskuusamat. Ne tuoksuvat voimakkaimmin yöllä, joten erityisesti yökiitäjät ovat mieltyneet niihin. Tosin kuusamat jaksavat houkutella päiväperhosiakin. Köynnöskuusamat ovat hyviä mesikasveja. Niistä kauneimpia kukkijoita ovat tuoksuköynnöskuusama, ruotsinköynnöskuusama, koreaköynnöskuusama ja tulikuusama. Perhosia varten kuusamat kannattaa istuttaa aurinkoiseen ja tuulilta suojattuun paikkaan.

Pensaskuusamat kuuluvat ehdottomasti perhosharrastajan puutarhaan. Pensasaidan voi istuttaa rehevästä sinikuusamasta. Runsaasti kukkivat huntukuusama ja sirokuusama ovat pihan kaunistuksia ilman perhosiakin. Istutuksia monipuolistamaan sopivat vielä kaunokuusama, rusokuusama ja kehtokuusama.

Perennat kukkivat ja houkuttelevat keväästä syksyyn

Perennojen avulla on helpointa toteuttaa varhaisesta keväästä myöhäiseen syksyyn kukkiva perhospuutarha. Valinnan mahdollisuudet ovat niin runsaat, että istuttaja voi päästää luovuutensa valloilleen. Hyvät perennat houkuttelevat puutarhamyymälässäkin perhosia, joten vierailemalla useamman kerran kesässä myymälöissä saa hyviä vinkkejä. Samalla tavoin ideoita kannattaa hakea naapureilta ja puistoista.

Kevään parhaimpia perhosperennoja ovat kevätvuohenjuuri, kaukasianpitkäpalko, kiurunkannukset ja laukkaneilikka. Kesän edetessä on mäkitervakon, keltapäivänliljan, mirrinmintun ja rentoakankaalin vuoro houkutella perhosia.

Keskikesän parhaita perhosten houkuttelijoita ovat punahatut, rantakukat, yrtti-iiso, loistotädyke, väriminttu, punatähkä, siperianampiaisyrtti, syysleimut sekä mäkimeirami. Loppukesän ja syksyn perhoshaaveja ovat koko nauhusten suku, syysasteri ja purppurapunalatva.

Syyskesällä kypsyvät omenat, luumut ja kirsikat maistuvat perhosille ja houkuttelevat samanaikaisesti useita lajeja ruokailemaan.