Viranomaiset kehottavat koloradokuoriaisen torjuntaan

”Koloradonkuoriainen on kasvinsuojelulainsäädännön tarkoittama hävitettävä kasvintuhooja. Sitä esiintyy 24.7.2002 tilanteen mukaan jo 85 perunaviljelmällä, joista 65 on Etelä-Karjalassa. Kasvintuotannon tarkastuskeskuksen (KTTK) kasvinsuojelu-osasto arvioi, että koloradonkuoriaista esiintyy yleisesti Etelä-Karjalassa myös ammattiviljelmillä, joiden tarkastaminen suurten alojen vuoksi on hidasta. Kasvinsuojeluviranomaiset jatkavat edelleen kasvustojen tarkastamista.

Koloradonkuoriaisen tehokkaan hävittämisen varmistamiseksi KTTK:n kasvinsuojelu-osasto suosittelee, että torjuntaruiskutus tehtäisiin Etelä-Karjalan maaseutukeskuksen alueella myös sellaisilla perunaviljelmillä, joilla ei ole toistaiseksi havaittu koloradon-kuoriaista. Ruiskutussuositus koskee yli 0,5 ha peruna-aloja ja ruiskutukset tulisi tehdä mahdollisimman nopeasti, jo viikolla 30 tai 31. Suositus ei koske niitä viljelmiä, joilla koloradonkuoriaisen esiintyminen on jo varmistettu ja joille viranomainen on antanut torjuntamääräyksen. Kasvinsuojeluosasto korostaa, että suositus koskee ainoastaan Etelä-Karjalan maaseutukeskuksen aluetta, johon kuuluu seuraavat kunnat: Imatra, Joutseno, Lemi, Luumäki, Lappeenranta, Parikkala, Rautjärvi, Ruokolahti, Saari, Savitaipale, Suomenniemi, Taipalsaari, Uukuniemi ja Ylämaa.

Ruiskutus voidaan tehdä vain seuraavilla koloradonkuoriaisen torjuntaan hyväksytyillä aineilla käyttöohjeen mukaan: Decis 25 E, Decis Micro ja Decis Tab, Fastac 50 ja Fastac T, Karate 2.5.WG ja luomutiloilla Bioruiskute S. Varoaika on näillä kasvinsuojelu-aineilla 7 vrk, jonka aikana perunasatoa ei saa korjata. Yksi ruiskutuskerta riittää. Ruiskutus ei kokemuksen mukaan tehoa koloradonkuoriaisen muniin, joten viljelijöitä pyydetään ruiskutuksen jälkeen 3-4 vrkn kuluttua tarkastamaan kasvustot. Kasvinsuojeluviranomaisille on ilmoitettava mahdollisista havainnoista, vaikka löydetyt toukat tai aikuiset olisivat jo kuolleita.

Varhaisperunan viljelijät voivat jättää 7 vrk:n myyntitarpeen verran ruiskuttamatta ja heitä kehotetaan tarkastamaan tämä ruiskuttamaton ala koloradonkuoriaisen esiinty-misen varalta.

Tämän suosituksen perusteella tehdyistä ruiskutuksista ei makseta kasvinsuojelulain mukaisia korvauksia. Jos koloradonkuoriaisia myöhemmin löytyy, viranomainen antaa yksilöidyn torjuntapäätöksen, jonka perusteella korvausta torjunnasta aiheutuneista ylimääräisistä kustannuksista voi hakea.

Johtaja Hannu Kukkonen

Ylitarkastaja Päivi Ronni”