Mansikkapunkki talvehtii leutona talvena hyvin

”Mansikan pahimpiin tuholaisiin kuuluvaa mansikkapunkkia on esiintynyt kesällä 2001 viljelyksillä erittäin runsaasti. Punkki talvehtii aikuisasteella mansikan tyviosissa. Viime talvena maat olivat lähes roudattomia ja punkkien molemmat sukupuolet säilyivät hengissä, kun yleensä koiraat kuolevat talvella.

Punkit pystyvät lisääntymään ns. ”parthenogarpisesti” eli koirasta ei välttämättä lisääntymisessä tarvita. Lämpimänä kesänä punkit lisääntyvät erittäin nopeasti. Kehitys munasta toukka-asteeksi 8-10 vrk, joten kesänaikana kehittyy monta sukupolvea. Kehitys munasta aikuiseksi kestää lämpötilasta riippuen 10-18 vrk.

Mansikkapunkki esiintyy mansikkamaassa usein viljelijän tietämättä, koska suppulehtien sisällä saattaa olla 20-30 punkkia aiheuttamatta vielä selvästi havaittavaa vahinkoa. On arvioitu että 30-40 punkkia/lehti aiheuttaa noin 30 % satovahingon. Punkit leviävät rönsyjen kautta lähikasveille, mutta ne leviävät myös ihmisen kuljettamana, poiminnan ja hoitotöiden yhteydessä.

Mansikkapunkki käyttää ravinnokseen kasvin solunestettä imemällä lehtiruotoja. Tämän seurauksena nuorien lehtien kasvu lakkaa, ne jäävät kurttuiseksi, epämuotoisiksi ja lyhytruotisiksi. Lievä vioitus näkyy lehtien käpertymisenä ja epäsäännöllisesti poimuuntuneena. Pahoin saastuneet lehdet surkastuvat, kellastuvat ja ruskettuvat sekä jäävät tiheäksi ryhmäksi kasvin keskelle. Punkkien vaivaamat kasvit kukkivat heikosti, marjat jäävät pieniksi ja osittain epämuotoisiksi. Myös rönsyjen tuotanto heikkenee.

Mansikan lisäysaineisto tulisi olla puhdasta. Jos epäilet taimien puhtautta (esim. omat rönsytaimet), voit asian tarkistuttaa lähettämällä kasvien suppulehtiä MTT:lle. Puhelin 03-41881.Kerää 200 suppulehteä muovipussiin ja postita näyte lähettäjän yhteystiedoilla varustettuna ko. osoitteeseen. Tutkimuksen hinta on noin 200 mk. Maatalouden tutkimuskeskusKasvinsuojeluohjaa 31600 Jokioinen”