Juntin kasvihuoneisiin Novarbolta uusi järjestelmä

Puutarha Timo Juntti Oy:lle Piikkiöön asennetaan aivan uudentyyppinen ilmastonhallintajärjestelmä, Novarbo Heat Reuse. Novarbo Heat Reuse hoitaa kasvihuoneen jäähdytystä, kosteudenhallintaa ja lämmitystä. Järjestelmän on kehittänyt suomalainen Novarbo Oy.

Novarbo Heat Reusessa hyödynnetään kasvihuoneen jäähdytykseen kehitettyä patentoitua Novarbo pisaraverhoa. Pisaraverhon avulla kasvihuoneen ylimääräinen ämpö, jopa 500 w/m2, otetaan talteen veteen ja johdetaan lämpöpumppujärjestelmän avulla lämmityskiertoon.

− Novarbo Heat Reuse mahdollistaa kasvihuoneesta poistetun ylimääräisen lämmön hyödyntämisen. Lämpö varastoidaan lämminvesivaraajaan, josta se voidaan tarvittaessa käyttää esimerkiksi kasvihuoneen lämmittämiseen yöllä tai kasteluveden lämmittämiseen päivällä, kertoo Novarbo Oy:n tekninen johtaja Anssi Jalava.

Puutarha Timo Juntti Oy on Suomen johtavia kasvihuonekurkun tuottajia, vuosittainen tuotanto on 1700 000 kiloa eli noin 5 miljoonaa kurkkua. Puutarhalla on otettu ennenkin ennakkoluulottomasti käyttöön uutta tekniikkaa.

− Rakennamme lisää kasvihuonepinta-alaa 2.500 neliötä ja siihen asennetaan uusi Novarbo Heat Reuse. Sen avulla pystymme ottamaan ylimääräistä lämpöenergiaa talteen ja hyödyntämään sitä koko 12.500 neliön kasvihuonepinta-alallamme. Tällä investoinnilla pystymme vähentämään muun energian käyttöä ja uskomme, että talteen otetulla lämpöenergialla pystymme lämmittämään kurkkuhuoneita suurimman osan vuotta, kertoo Puutarha Timo Juntti Oy:n toimitusjohtaja Tero Juntti.

Novarbo Heat Reuse on ensiesittelyssä Lepaa 2014 -näyttelyssä Hattulassa 14.−16.8.2014.

Novarbo Oy on osa suomalaista Biolan-ryhmää. Biolanin ammattiviljelysektorista muodostettiin oma yhtiö vuonna 2010, jolloin tuotteita ryhdyttiin sulauttamaan Novarbo-brändiin. Novarbo Oy on ammattiviljelyn ja kasvihuonetekniikan, kuiviketuotteiden sekä viherkattojen ja muiden viherrakennustuotteiden asiantuntija. Novarbo-tuotteet soveltuvat sekä perinteiseen että luonnonmukaiseen ammattiviljelyyn. Kotimaan myynnin lisäksi Novarbo Oy:llä on vientitoimintaa jo lähes 60 maassa.