Hollannin kesäkurpitsa vie markkinat ruotsalaiselta

Ruotsalainen viljelijä Ingemar Johansson manaa tukkuliikkeiden ja kuntien kaksinaismoraalia. Hän joutuu heittämään viisi tonnia kesäkurpitsaa roskiin, kun halvempi hollantilainen kesäkurpitsa vie markkinat. Viljelijää on haastateltu GT Expressen -lehdessä.

– Teemme lakeja, miten voimme tuottaa Ruotsissa. Mutta ostajat voivat ostaa vihanneksia, jotka on tuotettu täysin eri lakien mukaisesti. Se on väärin, Johansson sanoo.

Ingemar Johansson, 68, on viljellyt vihanneksia 30 vuotta. Hän kertoo kollegoita olevan jatkossa entistä vähemmän.

Ingemar Johansson kertoo henkilökuntansa käyneen katsomassa hollantilaisia kesäkurpitsoja, jotka olivat olleet laadultaan ”perseestä”.

– Kauppa ja kuluttajat sanovat, että he haluavat ostaa ruotsalaista. Ja meillä on hyvä laatu, eikä kesäkurpitsamme ole edes kallista. Jos sanot, että haluat edistää ruotsalaista tuotantoa, sinun ei pitäisi tuoda, Johansson sanoo.

Ingemar Johansson sanoo, että ruotsalaisen maanviljelijän on mahdotonta kilpailla suurten kansainvälisten toimittajien kanssa.

– Emme voi käyttää rikkakasvien torjunta-aineita kuten tuontimaissa käytetään. Silti minulla on sama hinta kuin tuottajilla Saksassa, Espanjassa tai Italiassa, joissa on täysin erilaiset säännöt.

Lue juttu