Ministeri Orpo: Biotaloudella Suomi saadaan nousuun

Tuore maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo vieraili vihannesviljelijä Esko Holman kurkkupellolla Perniössä, missä hän tutustui uuteen paperikateratkaisuun.

– Biotaloudessa ovat suomalaisen talouden luontaiset vahvuudet. Uskon, että kun yhdistetään puu ja muut maaseudun resurssit ja osaaminen nykyaikaisella tavalla, pystytään luomaan kymmenessä vuodessa satatuhatta uutta työpaikkaa Suomeen, sanoi maa- ja metsätalousministeri Petteri Orpo.

Orvon mukaan Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen ja Stora Enson kehittämä kate on oiva esimerkki biotalouden innovaatioista. Paperikatetta on lujitettu koivutislekäsittelyllä.

– Muoville vaihtoehdon tuova uusi kate on konkreettinen esimerkki onnistuneesta tutkimustyöstä biotalouden kehittämisessä ja askel kohti suomalaista yhteiskuntaa, joka perustuu biotalouteen.

Biotalouden eteen tehdään jatkuvasti tutkimustyötä sekä teollisuuden sovelluskehitystä. Muovikatteen käyttö vihannestuotannossa on ekologisesti kestämätöntä, ja sen poistaminen pellosta kasvukauden jälkeen on työlästä ja kallista.

Muovikatteelle on kehitetty vaihtoehtoja jo usean vuoden ajan, ja nyt markkinoille on saatu uusi, sekä ammattiviljelmille että kotitarveviljelmille soveltuva biohajoava kate. Aiemmin markkinoilla on jo ollut maissipohjainen biohajoava kate.

– Suomella on kansainvälisesti ainutlaatuisen mittavat ja laadukkaat biotaloutta koskevat tietovarannot, joita voidaan hyödyntää huomattavasti laajemmin ja tehokkaammin.

Ministeri Orpo katsoo biotalousstrategian mahdollisimman nopean läpiviemisen olevan tärkeää.

– Biotaloudessa on suuret työllistämis- ja kasvumahdollisuudet. Minihallitusneuvotteluissa biotalous nostettiin yhdeksi hallituksen kolmesta keihäänkärjestä ja sen edistämiseksi tehdään hartiavoimin töitä myös maa- ja metsätalousministeriössä, Orpo lupasi.

Vuoden 2015 alussa MTT, Metsäntutkimuslaitos (Metla), Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitos (RKTL) sekä Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskuksen Tiken tilastotuotanto yhdistyvät Luonnonvarakeskukseksi. Luonnonvarakeskuksen Orpo näkee keinona uudistaa luonnonvaroihin ja biotalouteen suuntautuvaa tutkimusta. Luonnonvarakeskus toimii kasvualustana biohajoavan katteen kaltaisille uusille innovaatioille.