Netled boostaa HPS-valaisimien kasvuvaloa

Netled Oy on kehittänyt uuden kasvinvalotusajattelua mullistavan menetelmän ja teknologian,jossa hyödynnetään LED-teknologian mahdollistamaa valon laadun tarkkaa koostamista ja senyhdistämistä HPS-valon laatuun siten, että molempien teknologioiden potentiaali saadaanmaksimaalisesti hyödynnettyä.

Valotusmenetelmä poikkeaa perinteisestä LED–valotusajattelusta siten, että sillä ei pyritä suoraan korvaamaan HPS–valoa, vaan sen tarkoituson nimenomaan tehostaa HPS–valon vaikutusta kasvustossa. Valotusmenetelmä mahdollistaaLED–teknologian käyttöönoton kohtuullisin kustannuksin jo nyt, valotusteknologianmurrosvaiheessa. Menetelmälle on haettu patenttia.

Valotusmenetelmän kehittäjä, Netled Oy:n toimitusjohtaja Niko Kivioja kertoo ideansyntymisestä:

– Idea sai alkunsa, kun pohdimme tehokkainta tapaa hyödyntää LED–teknologiaahybridi- eli yhdistelmävalotuksessa. Ensin tarkastelimme nykyisin tavallisesti kasvihuoneissakäytettävästä LED–valaisintyypistä tulevaa ja HPS–valon kanssa yhdessä muodostuvaa valonlaatua, kunnes totesimme, että suotta tuotamme LED–teknologialla niitä aallonpituuksia, joitaHPS–valaisimet jo muutenkin tuottavat runsaasti.

– Mikäli haluamme laadullisia hyötyjä ja tehokkaan valotusratkaisun, niin parannetaan HPS–valon laatua LED-valaisimilla. Näin ollenkevyempi kalusto riittää ja valotuksen laadullinen säädettävyys tulee vielä kaupan päälle. Ideansuojaksi päätettiin hakea patentti ja laittaa tutkimukset käyntiin saman tien, toteaa Kivioja.

Netled Oy on tutkinut valotusmenetelmää yhteistyökumppaneiden kanssa jo vuoden ajan.Lisäksi vuoden 2014 alusta alkaen on haettu kaupallisia tarhoja ottamaan teknologiaa käyttöönja tuottamaan käytännön kokemuksia teknologian toimivuudesta eri kasveilla.

Pilotointivaiheessa menetelmää hyödyntävää teknologiaa onkin myyty jo viidelle eri tarhalleSuomessa ja Englannissa.

– Booster -valotusmenetelmän vaikutus perustuu siihen, että ledeillä tuotettu valon laatuvaikuttaa kasvin fototropismiin, eli valoon suuntautumiseen. Kasvi kääntää lehtensä valoakohden, jolloin esimerkiksi korkeilla kasveilla saavutetaan parempi valon tunkeutuminennimenomaan yhteyttäville pinnoille. Tämä edistää merkittävästi myös HPS-valon tehokkuuttakasvustossa.

– Lisäksi tämä valon laatu tehostaa ilmarakojen toimintaa, mikä parantaa kasvinaineenvaihduntaa. Aineenvaihdunta on elintärkeä osa kasvin yhteytystä ja tämän parantaminenlisää valotuksen tehokkuutta jo itsessään merkittävästi. Olemme myös havainneet, että sininenvalo edistää nitraatin pelkistymistä kasvin solukossa, mikä johtaa matalampiin nitraattitasoihinhedelmissä ja lehdissä, selvittää Kivioja.

Netled esittelee Boosterin kansainvälisesti GreenTech messuilla ensi viikolla. Messujen ”Sessions”-tapahtumassa. Niko Kivioja pitää esityksen SPN-valotuksen tehostamisesta ledeillä ti 10.6. klo 14 ja ke 11.6. klo 12:30 Energy Pavilionilla, halli 11.