Tukkutori: Rakenteet uusiksi

Tukkutori-lehden (nrossa 5/2013) pääkirjoituksessa kannetaan huolta Suomen taloustilanteesta.

– Rakenneuudistus on sana, joka on nyt tiheään esillä. Hallitus toistelee sen välttämättömyyttä, mutta sanan taipuminen teoiksi näyttää olevan hyvin hidasta ja näennäistä. Ei ole rohkeutta ottaa härkää sarvista, vaan maamme luisuu Kreikan tielle.

– Hallitus laskee yritysten yhteisöveroa 24,5 prosentista 20 prosenttiin ja toivoo hurskaasti, että yritykset työllistäisivät enemmän. Yrityksillä ei kuitenkaan ole kilpailukykyä, joten veroalesta on vain harvoille tulosta tekeville yrityksille hyötyä. Irtisanomiset jatkuvat. Jos hallitus tarttuisi härkää sarvista, laskettaisiin työllistämisen kustannuksia rivakasti. Yrittäjien Järventaus ehdottaa tekemättömän työn korvauksista – kuten pekkasista ja lomarahoista – luopumista. Kriisitietoisuus ei kuitenkaan ole vielä sillä tasolla, jotta ehdotus otettaisiin tosissaan.

Pääkirjoituksen mukaan hallitus puuhaa sote-uudistusta rukkaamalla hallinnollisia rajoja.

– Sen vaikutus kestävyysvajeeseen on kuitenkin minimaalinen. Jos tartuttaisiin härkää sarvista, käännettäisiin sairauksien hoito terveydenhoidoksi. Kun elinikä nousee ja yhä uusia ja kalliimpia sairauksien hoitokeinoja kehitetään, ollaan pian umpikujassa: rahat eivät riitä. Panokset tulisi laittaa terveyden ylläpitoon. Sen sijaan, että yrityksillä maksatetaan sairauspäiviä, olisi mielekkäämpää palkita palkallisilla terveysvapailla sellaiset työntekijät, jotka eivät ole pitäneet lainkaan sairauspäiviä.

– Kestävyysvajetta aiotaan tilkitä pidentämällä työuria alusta, keskeltä ja lopusta. Demarit ovat hirttäytyneet vaalilupaukseensa, että eläkeikää ei nosteta. Ilmeisestikin opiskelukausia pyritään tiivistämään, mutta kuka haluaa palkata opiskeluputkesta ilman työkokemusta tulevan? Todellinen uudistus olisi oppisopimuskoulutuksen muuttaminen Saksassa käytössä olevaan kisällimalliin, mutta sehän ei ay-väelle sovi, vaikka sillä estettäisiin tuhansien nuorten syrjäytyminen.

Tukkutori-lehden mukaan yksi nykypolitiikan järjettömyyden huippu on se, että ulkomailta tuotava kivihiili on syrjäyttänyt kotoista turvetta lämpölaitoksissa.

– Vientiä rasittavalla rikkidirektiivillä aiheutetaan miljardiluokan lisärasitus vuodessa. Nyt EU:ssa valmistellaan kiinteiden biomassojen kestävyyskriteereitä, jotka voivat torpata puupohjaisten biopolttoaineiden kehityksen. Ovatko vihreät näistä saavutuksista ylpeitä?, kysyy päätoimittaja Jouko Tikkanen.

Tukktutori-lehden sisältönä ovat mm. seuraavat jutut

Kai Kallio loi aistiravintolan Porvooseen, Sinne ylitti odotukset

• HerttaSeiska on sekaisin Suomen suvesta, Suomi-kiertueelta löytyi monta ihanaa asiaa.

• Kukkakauppa Cawell 70 vuotta, Kaija Juvonen pitää sesongeista kiinni.

• Keittiömestareista makkaratehtailijoita, Jari Lönnberg ja Reima Mäenpää ryhtyivät yrittäjiksi.

• Edustuskulut vaakalaudalla, verovähennyksen poisto kurittaa Lappia.

• Kultaisessa Joutsenessa viihdytään, kuusamolainen Salme Kallio on yrittäjyyden malli.

• Uusi kukkakauppa syntyi Keravalle, Helleborgin yrittäjät Terhi Lotsari ja Päivi Vanhala aikovat menestyä

Lue Tukkutorin näköispainos TÄSTÄ LINKISTÄ

tai tilaa Tukkutori TÄSÄ LINKISTÄ