Puutarha-Sanomat: Perunan laatuluokka haudattiin hiljaisesti

Uusimmassa Puutarha-Sanomat -lehdessä (nro 3/2012) oli juttu ruokaperuna-asetuksen kumoamisesta, jonka seurauksena ensi heinäkuusta alkaen perunapusseissa ei saa olla merkintää ”I luokan ruokaperunaa”. Lehti otti asiaan kantaa myös pääkirjoituksessa:

– Hevosenlihakohu on niin Suomessa kuin muuallakin Euroopassa johtamassa päällysmerkintöjen parantamiseen. Suomessa on paljastunut käänteinen ongelma, sillä perunapakkauksissa kerrotaan liian seikkaperäistä tietoa sisällöstä kuluttajille. Ja sehän on ruokaperuna-asetuksen kumoamisen jälkeen laitonta puuhaa.

– Viime vuonna maa- ja metsätalousministeriö siivosi kansallista elintarvikelainsäädäntöä kumoamalla muiden muassa ruokaperuna-asetuksen. Sitä pidettiin aikansa eläneenä ja tuontia haittaavana. Asetus oli vuosikymmenten ajan ollut tärkeä ohjenuora, kun pyrittiin parantamaan perunan laatua. Suomalainen kuluttaja onkin saanut erittäin hyvälaatuista perunaa verrattuna siihen, mitä perunapusseissa myytiin 70- ja 80-luvuilla, toteaa päätoimittaja Jouko Tikkanen.

– Nyt Suomessa myytävän ruokaperunan tulee täyttää Yhdistyneiden kansakuntien Euroopan talouskomission eli UNECEn standardin vähimmäisvaatimukset. Kukaan vain Suomessa ei tiedä, mitä ne ovat. Standardia ei ole edes saatavissa suomen- tai ruotsinkielellä, vaikka se on käännetty mm. venäjäksi ja slovakiaksi.

Lehden mukaan uusista määräyksistä tiedottaminen on ollut erittäin vähäistä.

– Asiasta on kerrottu Eviran nettisivuilla, mutta niiden varaan jääminen on kuin kunnan ilmoitustaulu: tuleepahan julkisuusmääräys täytettyä vaikka kukaan ei sitä käy lukemassa. Asian tekee vakavaksi se, että pakkaajilla on runsaasti vanhoin merkinnöin olevia pusseja. Toivottavasti elintarvikevalvontaviranomaiset keskittävät voimansa oleellisiin asioihin, ja katsovat läpi sormien sen, että perunapakkauksissa on liian tarkkaa tietoa kuluttajille, vaaditaan Puutarha-Sanomien pääkirjoituksessa.

Voit tilata Puutarha-Sanomat oikeassa palkissa olevasta linkistä, tai ostaa digitaalisen näköispainoksen (5 €/lehti)

tästä linkistä