Esa Tamsi Oy investoi kotimaiseen LED-kasvinvalotusvalaisimiin

Esa Tamsi Oy:n salaattitarhalle on asennettu 500m2 pinta-alalle Netledin LED -valaisimia.

– Olemme seuranneet tiiviisti led-valaisimen käyttöä puutarhoilla ja alan tutkimusta. Olemme vakuuttuneita siitä, että ledit ovat tärkein uusi teknologia, joka edistää kotimaisten puutarhaviljelmien kannattavuutta ja elinkeinon säilymistä Suomessa, sanoo yrittäjä Esa Tamsi.

– Yrityksessämme energia on merkittävä kustannus. Led-valotuksella voimme pienentää energiankulutusta ja parantaa siten viljelymme kannattavuutta. Päädyimme Netledin ratkaisuun, koska sillä asennus voitiin toteuttaa energiatehokkaimmin ja ilman kasvuston suurta varjostusta päivänvalolta.

Niko Kivioja Netled Oy:stä kertoo, että yritys on tehnyt tiivistä yhteistyötä viljelijöiden kanssa tuotekehityksessä.

– Olemme kuunnelleet herkällä korvalla led-valaisimien käyttökokemuksia ja pyrkineet omassa valaisimessamme korjaamaan ne puutteet, joihin ledien käytössä on viljelmillä törmätty. Led-yksiköt ovat nyt kehittyneet hyötysuhteiltaan ja hinnoiltaan niin pitkälle, että led-valaisimilla päästään aidosti kannattaviin investointeihin ammattimaisilla viljelmillä. Esa Tamsin asennus on merkittävä avaus uuden teknologian hyödyntämiseksi kotimaisilla puutarhoilla, toteaa Niko Kivioja.

Tamsin kasvihuoneet koostuvat neljästä eri yrityksestä: Esa Tamsi Oy, Matti Tamsi Oy, Tamsin Vihannes Oy ja Tamsin Tarhat Oy. Yritykset viljelevät salaattia n 3,2 hehtaarin pinta-alalla. Yritykset tuottavat salaatteja, tilliä ja persiljaa vuosittain yli 10 miljoonaa kappaletta.

Kivioja kertoo, että Netled Oy:n tuotevalikoimaan kuuluvat sovellukset välivalotukseen (tomaatti, kurkku, paprika) ja tasovalotukseen (salaatit, yrtit, kukat), sekä kasvatuskammiovalaisimet (idätys, mikrolisäys, tutkimus).

– Yrityksen tuotteet mahdollistavat laajojen pinta-alojen varustamisen energiatehokkaalla led-valotuksella. Ensimmäiset kuluttajakäyttöön tarkoitetut valaisimet tulivat kotimaassa myyntiin marraskuussa.