HZPC ostaa Kantaperunan siemenperunaliiketoiminnan

Hollantilaisyhtiö HZPC Holland B.V. ja Pohjoisen Kantayhtiö Oy ovat sopineet Kantayhtiön siemenperunaliiketoiminnan myymisestä HZPC:lle. Pohjoisen Kantayhtiön siemenperuna -liiketoimintayksikkö tunnetaan paremmin Pohjoisen Kantaperuna -nimellä.

– Kaupalla haetaan lisäpanostusta suomalaiseen perunatoimialaan ja Kantaperunan arvoketjua lähellä olevaan yritysryhmään. Siemenperunaliiketoiminnan osaamisen vaihtoa hollantilaisten kanssa aktivoidaan edelleen ja HZPC tarjoaa myös uuden myynti ja markkinointikanavan Suomessa tuotetulle siemenperunalle, kertoo toimitusjohtaja Antti Hintikka Pohjoisen Kantaperunasta.

– Muutos antaa Kantayhtiölle mahdollisuuden investoida lisää perunaklusterille lisäarvoa tuoviin ja loppuasiakasta lähellä oleviin toimintoihin. Kantayhtiö keskittyy jatkossa arvoketjun kuluttajapään toimintoihin, kuten prosessointiin Pohjolan Peruna -yhtiössä ja ruokaperunaliiketoimintaan Luonnosta-yhtiössä, joihin Kahtayhtiö on panostanut merkittävästi viime vuosina.

HZPC on kansainvälinen siemenperunayhtiö, joka jalostaa omia lajikkeitaan ja toimittaa siemenperunoita ja/tai niiden lajikeoikeuksia sekä mikrotaimia lukuisiin maihin ympäri maailmaa. HZPC ja Kantaperuna ovat tehneet useita vuosia läheistä yhteistyötä, jolloin Kantaperuna on tuottanut ja myynyt HZPC:n lajikkeita.

Kantaperunalla on markkinajohtaja kotimaan markkinoilla ja lisäksi noin 25 % tuotannosta menee vientiin mm Venäjälle ja Ruotsiin. Tällä hetkellä tuotetaan noin 12 500 tonnia sertifioitua siemenperunaa. Merkittävä osa tästä volyymista on HZPC:n lajikkeita, joista tunnetuin on Van Gogh ja uusina lajikkeina nopeimmin kasvata Annabelle, Challenger ja Saline.

HZPC:lla on jo siemenperunatuotantoalueita sekä jakeluyhtiöitä eri maissa Euroopassa ja jopa Euroopan ulkopuolella. Siemenperunatuotanto ja jakeluyhtiö Suomessa sopivat HZPC:n strategiaan, jossa pyritään siemenperunan paikalliseen tuottamiseen aina silloin, kun se on mahdollista. Tällä investoinilla HZPC jatkaa ja mahdollisuuksien mukaan myös kasvattaa tuotantoa Suomessa ja samalla jatkaa vientiä Suomesta esim. Venäjälle.

HZPC:lle siirtyy Kantaperunan henkilöstö, asiakkaiden ja toimittajien kanssa tehdyt sopimukset, mukaan lukien siemenperunaviljelijöiden kanssa tehdyt sopimukset. Osapuolet eivät ilmoita kaupan hintaa.