Vientiseminaarissa paljastetaan varastokyselyt

Tiken ennakkosatotilaston mukaan perunasadon arvioidaan muodostuvan 600 miljoonaa kilon suuruiseksi. Määrä tulisi olemaan 10 % edellisvuotta vähemmän. Arvio perustuu elokuun 24. päivän tilanteeseen pelloilla.

Ruokaperunamarkkinoiden kannalta tärkeämpi tilasto on 15.10. tehtävä perunan varastokysely. Sen tiedot julkistetaan Puutarha-Sanomien järjestämän vientiseminaarin yhteydessä 8.11.2012. Aktuaari Anna-Kaisa Jaakkonenlupaa kertoa myös sen hetkisen tiedon myös vihannesvarastotilanteesta. Jaakkonen kertoo myös satovahinkotilanteen.

MTK:n peruna-asiamies Antti Lavonen tulee kommentoimaan tuoretta varastotilannetta. Näiltä pohjilta perunanpakkaajat ja viljelijät pääsevät arvioimaan tulevan varastokauden markkinatilannetta. MTK:n puutarha-asiamies Mika Virtanen puolestaan kommentoi vihannesten varasto- ja markkinatilannetta.

– Vientiseminaari viisumivapaana risteilynä Pietariin korvaa 90-luvulla aloitettuja Kotimaiset Kasvikset ry:n perunaseminaareja, kertoo päätoimittaja Jouko Tikkanen.

Vientiseminaari koskee myös kaikkia puutarha-alan sektoreita.

– Tarkoituksena on pohtia, voidaanko Pietariin käynnistää yhteistyöllä kannattava vienti. Vaikka yrittäjällä tai yrittäjäpariskunnalla ei olisikaan vientitarvetta, kannattaa tulla mukaan solmimaan kontakteja ja viettämään rentouttavaa Pietarin matkaa, kehottaa Tikkanen.

Ilmoittautumisella matkalle on jo kiire, sillä korkeatasoinen M/S Maria -laiva täyttyy nopeasti matkaajista eikä laivayhtiö pidä pitempään varausta.
Katso ohjelma ja ilmoittautumisohje tästä linkistä.

Alla olevassa taulukossa ovat perunasadot vuosina 1995–2012. Tämän vuoden tolppa on kuitenkin vielä ennuste ja se on 600 miljoonaa kiloa.