Voutilaisesta Suonenjoen Mansikkaisäntä 2012

Suonenjoen Mansikkakarnevaalit ja Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistys ovat valinneet vuoden 2012 mansikkaisännäksi toiminnanjohtaja Ilkka Voutilaisen. Arvonimen Voutilainen saa Suonenjoen seudun kannalta tärkeän marjanviljelyn eteen tehdystä arvokkaasta työstä.

Ilkka Voutilainen on syntyisin maatilalta Liperistä, Pohjois-Karjalasta. Kotitilalla oli pikku mansikkamaa jo -60 luvulla. Suonenjoelle hän muutti vuonna 1981.

Ilkka Voutilainen on toiminut työhistoriassaan teollisuuden palveluksessa neuvonta- ja markkinointitehtävissä vuosina 1977–1995. Edustettuina olivat maatalouteen liittyvät tuotteet ja asiakkaina olivat maatilat sekä kaupat ja meijerit. Vuonna 1997 Ilkka Voutilainen tuli toiminnanjohtajaksi Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistykseen.

Toiminnanjohtaja kaudellaan Voutilainen näkee merkittävimmiksi muutoksiksi viljelyssä mansikan ja vadelma sadonajoituksen, kausi- ja kasvihuonetuotannon käyttöönoton.

– Kastelusta ja lannoituksesta tihkujen kautta on monilla tiloilla tullut arkipäivää. Mansikan lajikevalikoima on muuttunut ja monipuolistunut, toteaa Ilkka.

– Marjatilojen työvoima on kansainvälistynyt. Ulkomaisen työvoima käyttöä helpotti merkittävästi se, että marjatiloille voi tulla kausitöihin kolmeksi kuukaudeksi kutsuviisumilla.

Elintarvikkeiden arvonlisäveron alentaminen oli yksi merkittävimmistä marjanviljely-yhdistyksen väännöistä edunvalvonnan puolella.

Suonenjoen Mansikkakarnevaalien toiminnassa on Voutilainen ollut vuodesta 1998 lähtien mm. karnevaalien ohjausryhmässä, karnevaali toimikunnan jäsenenä ja sekä karnevaalien hallituksen jäsenenä vuodesta 2002.

Talviaikana Voutilainen on toiminut Sisä-Savon Seutuyhtymän Marjaosaamiskeskuksella viljely-, talous- ja työvoimaneuvontaan sekä koulutukseen liittyvissä asiantuntijatehtävissä.

Ilkka Voutilainen uskoo ja toivoo, että Suonenjoen seudulta löytyy tulevaisuudessakin yhtä ammattitaitoisia mansikanviljelijöitä kuten tänäkin päivänä.

– Mansikantuotantoon panostamalla pystytään tulevaisuudessakin tarjoamaan kuluttajille suomalaisia, terveellisiä, aromikkaita, lähellä tuotettuja mansikoita, katsoo Ilkka Voutilainen.