Tukkutori on hyvän ruoan puolesta

– Voin aloittaa kirjailija Tuomas Kyrön tavoin: ”Kyllä minä niin mieleni pahoitin, kun Silvio Berlusconi mollasi suomalaista ruokaa.” Niin pahoitti moni muukin, ja ryhtyi tulisieluisesti nostamaan suomalaisen ruokakulttuurin kuvaa. Berlusconi voitaisiinkin palkita suomalaisen ruuan eteen tehdystä työstä – saataisiin samalla kansainvälistä huomiota, ehdotti Jouko Tikkanen uusimman Tukkutorin pääkirjoituksessa.

– Suomalaisten ravintoloiden taso on korkea. Kokit tekevät ruokaa korkealla pieteetillä. Vaaditaan paljon itseltä ja raaka-aineilta. Suomalaiset ravintolat ja kokit menestyvät kansainvälisissä kisoissa ja vertailuissa. Kotoinen Vuoden Kokki -kilpailu on nyt hyvässä vedossa riitaisten vuosien jälkeen. Michelin-tähtien arvoisia erinomaisen ruuan paikkoja on runsaasti muuallakin kuin Helsingissä.

– Ammattikeittiöt joutuvat venyttämään senttejä, mutta sielläkin ammattiylpeys on korkealla. Suomi on maksuttoman kouluruokailun mallimaa, ja hyvästä kouluruoasta halutaan pitää kiinni. Ruokaosaajat tietävät, että kouluruoasta nipistämällä saadut säästöt eivät ole kestävä tie. Kouluruoka on investointi terveyteen ja tulevaisuuteen, painotti Tikkanen pääkirjoituksessa.

– Lähiruoan ja luomun arvostus on noussut kohisten. Se on vastaliike marketkaupan bulkkiruoalle. Kauppaketjujen sisäänostajat tulisi laittaa koulun penkille. Heidän pitäisi ymmärtää ruoasta muutakin kuin sen halpuus. Kun ostajat kiristävät hintoja tavarantoimittajilta, joutuvat he tässä paineessa heikentämään raaka-aineiden laatua ja laittamaan lisäaineita eli puolet ”petäjäistä”. Kaupan asiakkaat ansaitsevat muutakin kuin halpuutta, jotta heidän mielensä ei pahoittuisi.

– Aina kärkkäältä medialtakin voisi toivoa rakentavaa asennetta ruokakulttuurimme kehittämiseksi. Pahoitin kerran mieleni, kun tv-ohjelmassa eräs toimittaja halusi liata omaa pesä maistattamalla ulkomaisella ruokagurulla mämmiä ja einespiirakoita ja kyseli, mitä mieltä olette suomalaisesta ruuasta. Jospa piirakat olisivat olleet ilomantsilaisten mummojen tekemiä, olisi voinut lausunnot olla ylistäviä, kirjoitti Tikkanen Tukkutorissa.

– Kyllä minä mieleni pahoitan, jos Jutta ja Jyrki päättävät korottaa ruoan arvonlisäveroa, päätti Tikkanen pääkirjoituksensa, joka oli kirjoitettu ennen hallituksen kehysriihtä, mistä tuloksena oli yhden prosentin korotus myös ruoan arvonlisäveroon.

Tukkutorissa numero 2/2012 on mm. seuraavat uutiset ja artikkelit

• Spis käy kuumana, Jani Kinasen ja Antero Aurivuon perustamassa pikkuravintolassa on intiimi tunnelma ja loistava ruoka
• Nyt kukkii kirsikka, Kirsi ja Markku Santalo ovat Kukkakauppiaita isolla K:lla ja heidän Kirsikankukka-niminen kukkakauppansa on palvellut käpyläläisiä jo parin vuosikymmenen ajan.
• Luksustuotteilla on kysyntää Venäjällä, haastattelussa Tuula Repo ProAgria Kymenlaaksosta ja Marko Hauhtonen Aurinkotarhoilta.

• Kulku käy nyt lähikauppaan, Hannu Lehtisen ja Mimmi Heinosen luotsaama Herkkulautta on pirteä K-extra
• Uusi professuuri ruokakulttuuriin lahjoitusvaroin, ässä-haastattelussa on tuore professori Johanna Mäkelä.
• Kilpailutunnelmia Vuoden Kokki 2012 –kisasta. Voiton nappasi Eero Vottonen ja Ismo Sipeläinen toi kaksoisvoiton G.W.Sundsmansille.

• Kesäkukat ovat jo kasvussa; Ansarilta, Koroisilta ja Huiskulalta toimiotetaan pikkutaimet viljelmille
• Paikallinen palvelu pelaa, Mikkelin Vihannes investoi uusiin toimitiloihin, haastattelussa toimitusjohtaja Tarja Kankkunen.

Voit lukea Tukkutorin digitaalisena näköispainoksena klikkaamalla tästä

Lehden hinta on 5 €, voit katsoa 3 ensimmäistä sivua ilmaiseksi.