Puutarha-Sanomat: Luomu-haastetta ei pidä hukata

MTT:n raportti Luomu 50 -tavoitteen realistisuudesta on ilmestynyt. Siinä todetaan maatalouspuolella luomun lisääntyvän, ja kun tahtia tuplataan, päästään 50 prosentin viljelytavoitteeseen. Sen sijaan puutarhakasveissa luomualan kehitys on sojottanut alaspäin kuin lehmän häntä.

– Onko ruokapulasta kärsivässä maailmassa tarpeen ehdoin tahdoin tuottaa heikompia satoja kuin mitä olisi mahdollista? Onko perusteltua siirtyä luomuun, kun jo nykyisellään puutarhatuotteemme ovat pääsääntöisesti jäämättömiä? Näillä heitoilla luomuviljelyä voidaan nonsaleerata, mutta markkinat sanovat toisin ja kuluttajahan on aina oikeassa, toteaa päätoimittaja Jouko Tikkanen.

Tikkasen mukaan pari vuosikymmentä sitten luomuviljelyä pidettiin haihatteluna, mutta nyt ymmärrys on kasvanut.

– Tavanomainen viljely on lähestynyt kukonaskelin luomua. EU:n tukipolitiikkakin tulee jatkossa yhä enemmän painottumaan ympäristöä huomioivaan viljelytapaan. Yhtä mieltä voitaneen olla siitä, että hyviä ja laadukkaita satoja tuottava luomuviljely vaatii kaikkein parhainta viljelyosaamista.

– Kuluttajien innostus luomuun johtuu monesta seikasta. Suomalaisille kuluttajille tuotteiden puhtaus ja turvallisuus eivät ole niin tärkeitä syitä kuin esimerkiksi venäläisille, sillä kuluttajat luottavat kotimaisten tuotteiden turvallisuuteen. Ympäristöseikoilla on oma merkityksensä luomun suosimisessa.

– Tärkein tekijä luomun suosimisessa on maku. Luomutuotteen koetaan maistuvan paremmalta kuin tavanomaisesti viljellyn tuotteen. Makuasioistahan voidaan kiistellä loputtomiin, mutta onko tavanomaisessa viljelyssä kiinnitetty makuun riittävää huomiota? Onko lajikevalinnassa painoarvo suurella sadontuottokyvyllä vai maulla? Maltetaanko tomaattia pitää kasvihuoneessa riittävän kypsäksi ennen korjuuta?, kysyy Tikkanen.

– Tuuli käy nyt luomuun. Siihen haasteeseen kannattaa joidenkin viljelijöiden tarttua, jotta luomuvihanneksia ei tarvitsisi tuoda. Toimialalla ei ole varaa menettää enempää euroja Espanjalle tai Hollannille, päättää Tikkanen kirjoituksensa.

Puutarha-Sanomat nro 2/2012:ssa on runsaasti mielenkiintoisia artikkeleita

• Luomumarkkinat kasvoivat 43 prosenttia, S-ryhmän marketkauppa 8,8 ja Keskon ruokakauppa 7,3 prosenttia.
• Ruokaperunavarastot ovat keskimääräiset,l vientiä on moniin maihin.
• Toimittaja Juhani Piiraisen artikkeli: Luomuviljelijä turvaa lähilannoitteisiin

Timo Taulavuoren raportti HL-Vihanneksen kaukomatkalta: Brasilia on rikastuva mahtimaa, jossa vihannesviljely kehittyy.
• MTT:n raportti osoittaa, että puutarha-alan luomutavoite karkaa, haastattelussa tutkijat Kauko Koikkalainen ja Anu Koivisto.
• Stellasta tuli Mikkelin olohuone, S-market Mikkeli esittelyssä.

• Luomusipulia Savon sydänmailta, Heikki Asikainen viljelee – Vehviläinen markkinoi.
• HerkkuPähkinä maistuu tuoreelta, haastattelussa kauppias Jussi Murtomaa.
• Kansijuttuna on Lassen Luomu, haastattelussa Jetta ja Lasse Kulmala.

• Partaharju vastaa Hollannin kilpailuun, haastattelussa Erkki Savolainen ja Hanna Suhonen
• Vaasan Vihannes on perheyritys, haastattelussa Peter Backström.
• Liviassa on elävää opetusta, haastattelussa Jaakko Kuusvuori, Ville Korpelainen, Kati Mäkeläinen ja Kira Ryhti.

• Marjanviljelyn koetila aloittaa Suonenjoella
• Tunnelituotantoa Tanskassa, Norjassa ja Ruotsissa, raportti pohjoismaisilta marjapäiviltä.
• Bioenergialaitos on välttämätön, toteaa Johanna Smith Ylimarkusta.
• Satakunnassa valmistaudutaan IPM-tuotantoon, Marja Aaltosen raportti uusista hankkeista.

Voit tilata Puutarha-Sanomat oikeassa palkissa olevasta linkistä tai asiakaspalvelustamme puh. 010 387 0880 (ark 9–15). Voit myös ostaa lehden digitaalisena näköispainoksena alla olevasta linkistä (lehden hinta on 5 €, voit lukea kolme ensimmäistä sivua ilmaiseksi).

Klikkaa ja lue Puutarha-Sanomat nro 2/2012