Pro Luomu päättää luomualan kehittämisestä syyskuussa

Luomuruokaverkosto alkaa linjata tulevaa yhteistyötään. Maaliskuussa perustettu Pro Luomu ry käynnistää toimintaansa 20. syyskuuta järjestettävässä ensimmäisessä syyskokouksessa ja kutsuu luomualan toimijoita yhdistyksen jäseniksi mukaan kehittämään tulevaisuuden luomua.

Pro Luomun puheenjohtaja, valikoimajohtaja Ilkka Alarotu SOK Päivittäistavarakaupan ketjuohjauksesta korostaa, että nyt on erinomainen aika myös yksittäisten yritysten tehdä päätöksiä luomualan kehittämiseksi. Uudessa hallitusohjelmassa luomu- ja lähiruuan tuotannon ja käytön edistäminen on nimetty strategiseksi tavoitteeksi.

Alarotu on toiveikas, että julkista rahoitusta löytyy luomuarvoketjujen kehittämiseen hallitusohjelman linjausten mukaisesti. Myös maa- ja metsätalousministeri Jari Koskinen (kok.) on luvannut järjestää tavoitteiden toteuttamiseen tarvittavan rahoituksen.

Yhteisrintama luo uutta perinnettä

Pro Luomun sihteeri ja hallituksen jäsen Marja-Riitta Kottila EkoCentriasta nimeää yhdistyksen tavoitteeksi tunnistaa ja ratkoa pullonkauloja, jotka estävät luomutuotteiden kysynnän ja tarjonnan kohtaamista.

Hän totesi vuosi sitten tarkastetussa väitöskirjassaan, että Suomessa luomuketjut eivät ole toimineet yhtenä kokonaisuutena, eivätkä ole asettaneet yhteisiä tavoitteita, vaikka toimijoiden arvot ja tarpeet ovat samansuuntaisia.

– Yhteistyötä tehtiin vähän ja silloinkin vain kahden toimijan kesken kerrallaan, ei koko ketjun mitalta, päätteli Kottila.