Pekka Laitinen valittiin mansikkaisännäksi Suonenjoella

Suonenjoen Mansikkakarnevaalit ja Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistys ovat valinneet vuoden 2011 mansikkaisännäksi marjanviljelijä Pekka Laitisen. Arvonimi on myös tunnustus vahvasta yrittäjyydestä vaativalla marjanviljelyn alalla. Samalla se on tunnustus Pekka Laitisen perheelle tehdystä työstä.

Pekka Laitisen Pipliakankaan tila sijaitsee Kärkkäälän kylällä, noin 15 kilometriä Suonenjoen keskustasta. Hänellä on koulutuksena puutarhakoulu ja maatalousyrittäjä- tutkinto. Pekan viljelijäperheeseen kuuluu vaimo ja kaksi täysi-ikäistä lasta, jotka avustavat sadonkorjuussa.

Pipliakankaalla mansikanviljelyn aloitti Pekka Laitisen isä istuttamalla ensimmäiset mansikan taimet 1940–1950 lukujen vaihteessa. Pojalle tila siirtyi vuonna 1978.

Tällä hetkellä on viljelyssä mansikkaa n. 5 ha. Kaikkiaan peltoa on käytössä 8 hehtaaria. Viljelykierrossa peltoja kunnostetaan, kivetään ja ojitetaan.

Mansikkalajikkeina ovat tällä hetkellä ’Honoyoe’, ’Polka’ ja ’Florence’. Lajiketestauksessa on pieniä määriä useita lajikkeita mm. ’Elianny’ ja kaksi numerolajiketta. Viljelmillä on lähes koko alalla käytössä tihkukastelujärjestelmä ja sadonajoitustekniikkaa käytetään jatkamaan tuotantokautta syyskuulle saakka.

Pekka Laitinen tunnetaan asiantuntevana, viimeistä viljelytietoa käyttävänä viljelijänä. Tietoa hän on hakenut ja hakee kursseilta sekä opintomatkoilta kotimaasta ja ulkomailta.

Tilalla panostetaan mansikoiden hyvään laatuun. Markkinointi tapahtuu Helsingin suunnan toreille ja kauppoihin. Pekan Laitisen tuottama laatu tunnetaan ja tunnustetaan Helsingin markkinoilla.

Tila työllistää oman perheen lisäksi satokaudella 20 työntekijää. Pekka Laitinen on toiminut aktiivisesti Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistyksen johtokunnassa vuodesta 1995, aluksi varajäsenenä ja vuodesta 2000 varsinaisena jäsenenä.

Pekka Laitinen toivoo, että kotimainen marja- ja maataloustuotanto säilyisi sekä sen arvostus nousisi sille kuuluvalle tasolle.