Tuontitomaatit ovat levittäneet mosaiikkivirusta Suomen tarhoihin

Suomalaiselta tomaattiviljelmältä löydettiin toukokuussa pepinon mosaiikkivirusta(PepMV). Se on helposti leviävä tomaatin kasvitauti, joka aiheuttaa kasvin lehtiinvärimuutoksia ja hedelmien epätasaista kypsymistä. Tauti haittaa ammattimaistatomaattituotantoa vähentämällä sadon määrää. Tautia on tavattu Suomesta viimeksikahdeksan vuotta sitten. Pepinon mosaiikkiviruksesta ei ole haittaa kuluttajalle.

Virus leviää tomaatin siementen tai hedelmien välityksellä. Käytännössäsiemenlevintä on tällä hetkellä melko harvinaista. Todennäköisempää on, että virusleviää Suomeen Etelä-Euroopasta ja Pohjois-Afrikasta tuotavien tomaattien mukana,sillä niissä virusta on yleisesti.

Viruksen rotu ja tomaattikasvuston ikä vaikuttavat taudin aiheuttamaan satotappioon.Nyt löydetty virus kuuluu niin kutsuttuun eurooppalaiseen rotuun, joka ei ole yhtähaitallinen kuin Euroopassa jo esiintyvä amerikkalainen rotu.

Virus aiheutti tomaattikasvien lehtiin tyypillisiä voimakkaita keltaisia laikkuja jakuvioita. Virus määritettiin Eviran kasvinterveyslaboratoriossa ja sen rotumääritysteetettiin vastaavassa ulkomaisessa kasvinterveyslaboratoriossa.

Tomaatin taimissa tautia ei saa esiintyä

Myytävissä tomaatin taimissa pepinon mosaiikkivirusta ei sallita lainkaan javiranomaiset valvovat taimituotantoa säännöllisesti. Tomaatin tuotannossa taudintorjuminen on viljelijöiden omalla vastuulla.

Virus leviää herkästi kasvimehussa käsien, vaatteiden, työvälineiden ja laatikoidenvälityksellä. Levintä on nopeaa ja tapahtuu pääasiassa riveittäintomaattikasvustossa. Virus on kestävä ja voi säilyä tartuntakykyisenä kuivassakasvijätteessä jopa kolme kuukautta. Hyönteiset eivät varsinaisesti levitä virusta,mutta pahasti saastuneessa kasvustossa se voi kuitenkin levitä pölyttävienkimalaisten mukana kasvista toiseen.

Tärkeitä leviämistä ehkäiseviä toimenpiteitä ovat:

• viljelmälle ei tuoda muualta ostettuja tomaatteja
• kädet desinfioidaan ennen työskentelyä tomaattihuoneessa, erityisesti jos on käsitelty ulkomaisia tomaatteja
• pakkaamosta tai kaupasta palautuvat laatikot desinfioidaan
• jalkineet ja viljelytarvikkeet desinfioidaan usein
• vierailijoita ei päästetä viljelytilaan
• kasvustoa ei uusita käyttämällä ns. väli-istutusmenetelmää.

Pepinon mosaiikkivirus on haitallinen kasvitauti, jolla on merkitystä vainammattimaisessa tomaattituotannossa. Se ei ole haitallinen kuluttajalle, javirustaudin vaivaamasta kasvustosta kerättyä satoa voi syödä normaalisti.