”Laiva on kääntynyt”

Uusi Puutarha-Sanomat lehti (nro 4/2011) on ilmestynyt. Sen pääkirjoituksessa todetaan elintarvikekaupan keskittämisen menneen niin pitkälle, että pientuottajat putosivat pelistä pois, mutta nyt laiva on kääntynyt.

– Keskittäminen tapahtui kuluttajien suosiolla. He saivat ostaa tuotteita yhä edullisempaan hintaan. Siirryttiin perheiden yhteisistä aterioista välipaloihin ja eineksiin. Aika ja rahat haluttiin käyttää elektroniikkaan ja matkailuun.

– Kuluttajien käyttäytymisessä on viime aikoina tapahtunut iso muutos. Nyt on alettu vaatia ruoaltakin laatua ja vaihtoehtoja eikä halpa hinta ole enää ainoa valintaperuste. Ruoalta edellytetään aitoutta, makua, terveellisyyttä ja ympäristöystävällisyyttä, kirjoittaa päätoimittaja Jouko Tikkanen.

Pääkirjoituksen mukaan lähiruoassa ja luomussa on siirrytty sanoista tekoihin.

– Kauppa on raivaamassa hyllytilaa paikallisille tuotteille ja tuottajille. Yhtenä valtatrendinä on luomu, jolla tehdään kauppaa eikä sitä vain pidetä kaupan jotain marginaaliryhmää varten.

– Puutarhatuottajille on nyt avautumassa uusia markkinointimahdollisuuksia. Kaupat ovat entistä valmiimpia hyväksymään suoratoimittajan. Ymmärretään, että lähituottajan nimi ja kasvot lisäävät tuotteen ja samalla kaupan arvostusta. Luomutuotantoon tarvittaisiin ripeästi uusia ammattimaisia viljelijöitä, mutta luomuun siirtyminen on säännösten mukaan pitkäaikainen prosessi.

SOK:n Alarotu toivottaa pientoimittajat tervetulleeksi

PUUTARHA-Sanomat –lehdessä on jälleen tuhti paketti ajankohtaisia reportaaseja tuottajista ja kaupoista.

• Varsinais-Suomesta luvataan uutta perunaa riittävästi juhannukseen, mutta ensimmäiset perunat kylvettiin jo Kiuruvedelläkin huhtikuun 13. päivänä.
• Keravan Ahjontorin K-marketissa aloittava Jesse Lintumäki on 4. polven kauppias.
• SOK:n valikoimajohtaja Ilkka Alarotu toivottaa paikallisen tarjonnan tervetulleeksi

• Luoman puutarhassa Kortesjärvellä on omaperäinen jääsalaatin allasviljely ja kesäkukkien suorakauppaa
Kitolan veljekset, Ville ja Kalle, ryhtyivät hevitukkureiksi
• Perunantutkimuslaitoksen uusi alku Ylistarossa, haastattelussa johtaja Jussi Tuomisto

• Tuokiokuvia Närpiön näyttelystä, Närpes Expo
• Elektroteamin kolmikko – Karl-Gustav Nygård, Bengt-Erik Österberg ja Jonas Krook – hallitsee kasvihuoneiden sähköistyksen
• EJ-Tarhat tuottaa kukkia sopimuksella seurakuntiin ja perustaa puutarhamyymälöitä pienille paikkakunnille, haastattelussa Esa Järvelä.

• HML:n uusi puheenjohtaja Esa Vigrén näkee marjoissa mahdollisuuksia
• Kurkun luomuviljely onnistuu KKK-Vihanneksessa, haastattelussa Esa ja Johanna Kivioja.
• Tuulivoimaa suunnitteilla Närpiöön, haastattelussa EPV Tuulivoima Oy:n Hanna-Mari Soini ja Vaula Väänänen sekä Dynamo Yritystalon Håkan Westermark ja Timo Vauhkonen.
• Venäjä-seminaarissa pohdittiin viennin edellytyksiä, Hely Lyly ISBE Oy:stä kertoi sertifiointitilanteen olevan sekava, mutta viennin mahdollisuuksia on.

Voit tilata Puutarha-Sanomat oikean palkin linkistä tai asiakaspalvelustamme puh. 010 387 0880 (ark. klo 9-15) tai lukea lehden digitaalisena näköispainoksena, johon linkki alla.

LUE PUUTARHA-SANOMAT nro 4/2011

Lehden hinta on 5 €, ja sen voit maksaa verkkopankilla tai luottokortilla