Puutarha-Sanomissa kysytään: Ollako vai eikö olla ihmiskauppaa?

Puutarha-Sanomat on ottanut kantaa Maaseudun Tulevaisuuden uutisointiin.

– Maaseudun Tulevaisuus kirjoitti maaliskuun 7. päivänä pääjutussaan ihmiskaupasta otsikoilla ”Ihmiskauppa leviää Suomen maaseudulle” ja ”Suomen maaseudulla käydään ihmiskauppaa”. Piirroskuvituksena oli vielä kahleita kantava vierastyöläinen. Uutista siteerasivat muut valtakunnan uutisvälineet, joten myös kaikille kuluttajille tuli selväksi, että maaseudun yrittäjät harjoittavat jopa ihmiskauppaa entisten syntiensä lisäksi. Näitähän ”etelän medioiden” mukaan ovat mm. kanojen, sikojen ja turkiseläinten rääkkäys sekä Itämeren saastuttaminen, kirjoittaa päätoimittaja Jouko Tikkanen juuri ilmestyneessä Puutarha-Sanomat –lehden (numero 3/2011) pääkirjoituksessa.

– Maaseudun Tulevaisuuden uutinen perustui Euroopan kriminaalipolitiikan instituutti HEUNIn tutkimukseen, jossa kerrottiin vakavimpien työperäisen ihmiskaupan tapauksien olleen ravintola-, rakennus- ja puutarha-aloilla.

– Tämän lehden edellisessä, 18. helmikuuta ilmestyneessä numerossa väitettä pidettiin loukkaavana, kun yhden thaimaalaistaustaisen kasvihuoneyrittäjän työsyrjintätapauksen perusteella leimattiin koko puutarha-ala ja sen tuhannet työnantajat, jotka maksavat säntillisesti työsopimusten mukaista palkkaa ja kohtelevat vieraista maista tulevia työntekijöitä kuin omia perheenjäseniä, toteaa Tikkanen.

Pääkirjoituksessa kysytään, mikä oli MTK:n ja Maaseudun Tulevaisuuden motiivi ruoskia maaseudun yrittäjiä?

– Sensaatiouutisen olisi ymmärtänyt näin vaalien alla jossakin puoluelehdessä tai irtomyyntirahoja tavoittelevassa iltapäivälehdessä. Maaseudun Tulevaisuuden moraaliin ei sopine sekään, että kun kotieläintuottajat ovat Animalian hampaissa ja turkistuottajat kettutyttöjen terrorin kohteena, niin kasvistenkin tuottajat pitää saada samaan lokaan.

– Positiivisesti ajateltuna Maaseudun Tulevaisuuden motiivina oli pyrkiä räikeällä uutisoinnilla kitkemään ensimmäisetkin työsyrjinnän oireet. Siitä huolimatta ihmiskaupan varjon heittäminen maaseudun yrittäjien päälle on kohtuutonta ja kovaa. Tosiasia on, että monet yrittäjät itse ovat kaikkein tiukimmilla – tekevät äärettömän pitkää työpäivää saaden niin pientä tuntipalkkaa, että sellaista he eivät voi työntekijöilleen maksaa, päättyy Puutarha-Sanomien pääkirjoitus.

PUUTARHA-Sanomat -lehdessä on lukuisia kiinnostavia artikkeleita.

Ulkomailta on kolme artikkelia:
• Herkkujen ja palvelun Barcelona: El Corte Inglés –tavaratalossa hevi-mestari palvelee yksilöllisesti asiakasta. Boquerian kauppahallissa hevi-esittelyt ovat myös silmänruokaa.
• Vihannesviljelyä mayojen mailla. Timo Taulavuoren matkaraportti Guatemalasta, jonne talvinen HL-Vihanneksen kaukomatka tällä kertaa suuntautui.
• Perunakauppa kuumentui Venäjällä. Pekka Honkalan analyysi suomalaisten toiminnasta ja mahdollisuuksista Pietarissa, Murmanskissa ja muualla Venäjällä.

Puutarha-Sanomat teetti Gallupilla kuluttajatutkimuksen espoolaisessa marketissa.
• Tuulimyllykurkusta 63 senttiä lisähintaa. Etenkin nuoret ovat valmiita maksamaan enemmän valokurkusta, jos valo on tuotettu uusiutuvalla energialla.
• Tomaatin kotimaisuudesta yli euro ekstraa. Kuluttajat arvostavat kotimaisuutta, ja ovat valmiita maksamaan siitä korkeampaa hintaa.

• K-supermarketit Katariina ja Kaarina kilpasilla. Jari ja Minna Suojanen ovat kahden kaupan loukussa.
• Suonenjokinen Taisto Hämäläinen toteaa, että pienelläkin marjatila voi elää keikkuen, kun hommat hoidetaan hyvin.
• Pirilän Kukkatalo markkinoi aktiivisesti, mistä markkinointipäällikkö Minna Syrjälä kertoo. Kansikuvassa on ylipuutarhuri Raimo Olkkonen.

• Puutarha-alan vaikuttaja Heikki Lindström täytti 60 vuotta. Hän näkee vihannesalan tulevaisuuden positiivisena
• Närpiö Expo – Närpes Expo kokoaa ammattilaiset, Raymond Wesander kertoo kasvihuoneviljelijöiden erikoisnäyttelystä, joka pidetään nyt keväällä, huhtikuun 7.-8. päivinä
• Öljyn hinta tuplaantunut vuodessa, Marko Mäkelä Teboililta ja Rosita Langels Botnian Vihanneksesta kommentoivat tilannetta

• EU alkaa ohjata torjunta-aineiden levitystä. Maatalousylitarkastaja Tove Jern on laatinut EU:n puitedirektiivin edellyttämää toimintaohjelmaa, joka on juuri valmistunut.
• Öljyn hinta huolestuttaa Kaj Karlssonia, joka viljelee tomaattia ja luumutomaattia Korsnäsissä.

Voit tilata Puutarha-Sanomat oikean palkin linkistä tai asiakaspalvelustamme puh. 010 387 0880 (ark. klo 9-15) tai lukea lehden digitaalisena näköispainoksena, johon linkki alla.

LUE PUUTARHA-SANOMAT nro 3/2011

Lehden hinta on 5 €, ja sen voit maksaa verkkopankilla tai luottokortilla