Perunamaailmassa mahdollisuuksia

Uudessa Puutarha-Sanomat -lehden numerossa (8/2010) on käsitelty laajasti Suomen peruna-alaa. Pääkirjoituksessa Jouko Tikkanen toteaa, että Suomessa on hyvät olosuhteet tuottaa maailman parasta ja puhtainta perunaa.

– Pohjoisen sijainnin ansiosta tautipaine ei ole niin suuri kuin eteläisissä maissa. Kasvukautemme riittää hyviin perunasatoihin. Perunalle soveltuvia puhtaita maita on olemassa ja kastelukin on yleensä järjestettävissä.

– Siemenperunatuotannossa on maamme ylivoimatekijöitä pystytty jo hyvin hyödyntämään. Sen viennissä Venäjälle Suomi on jo suurvalta, mutta paljon suurempia mahdollisuuksia on olemassa. Hollantilaiset ja saksalaiset lajikejalostajat tunnustelevat mahdollisuuksia tuottaa Suomessa korkealuokkaista perussiementä, jota sitten vietäisiin muualle jatkolisäykseen, todetaan pääkirjoituksessa.

Tikkasen mukaan peruna on hyvää ja terveellistä ruokaa.
– Sitä kuitenkin mollataan jatkuvasti lihottavana ruokana. Glykeeminen indeksi johtaa niin itseoppineita kuin kirjasivistystä saaneita ravitsemustieteilijöitä harhaan. Pari perunaa aterialla ei lihota ketään. Tämä olisi hyvä tunnustaa alkuunsa, sillä perunassa on monia terveyttä edistäviä ainesosia, joita tutkimus tulee tuomaan esiin.

– Eurooppalaisissa kaupoissa vierailevat ovat voineet nähdä, että perunasta on tehty premium-tuote. Perunalle on haluttu antaa arvoa. Mukuloita saatetaan myydä yksilöllisesti herkkuhetkiin ja hinta on sen mukainen. Voisiko tässä olla meidänkin tiemme?

Suomessa peruna on vierasaineista puhdasta. Rutto- ja tuholaisruiskutuksia tarvitaan vain murto-osa siitä, mitä eteläisissä maissa. Puhtauden ei tarvitse olla vain mielikuva, vaan se pystytään analyysein todentamaan.

Puhtauden ohella toinen tärkeä tekijä on maku. Se on toki ainakin osin mielikuvaa, mutta siinäkään ei mitään pahaa ole, sillä kaikki maailman ”brändit” ovat mielikuvia. Yöttömän yön makuperunat voisi olla tulevaisuuden vientituote.

PUUTARHA-Sanomat sisältää mm. seuraavat artikkelit:

• Hevi-koulussa opitaan perunaa
• Markkinoilla on syysvetoa, kertovat Kari Lyytinen, Peter Backström ja Tord Sarling
• Kantaperunan suunnitelmat, uusi toimitusjohtaja Antti Hintikka näkee, että Suomesta voidaan tehdä korkealuokkaisen siemenperunan viennin suurvalta

• Ja alussa oli SPK, haastattelussa Lauri Juola ja Markku Kortesoja
• Finpom edustaa Europlantin lajikkeita, haastateltavana Heikki Markus
• Luonnosta Oy menee yli rajojen, ruokaperunaa vientiin liki 30 miljoonaa kiloa, haastattelussa Aki Aunola ja Antti Kuusisto
• Stockmannin uusi Herkku on puoli hehtaaria, tuoteryhmäpäällikkö Teuvo Koivisto esittelee uutta hevi-osastoa

• Kuusamon peruna huoltaa Rukaa, yrittäjä Auno Törmänen kertoo
• Tunturin Tuoretuote syntyi perunasta, yrittäjä Timo Ojanperän mietteet
• Pousin puutarha elää salaateista, Jarmo Pousi kertoo olevansa salaattien kanssa ”yhtä”

• Keskon lajikkeet Perunasepälle, Asko Seppänen sai lentävän lähdön siemenperunabisnekseen
• Perunassa on tulevaisuutta, uskoo Profoodin toimitusjohtaja Satu Raiski
• Perunan sadetus hallintaan, kansainvälinen hanke himankalaisen Matti Muuraiskankaan pellolla, Esa Kuusela Rosenqvistiltä esittelee koetta.

• Viiniyrittäjyyttä Vuokatissa, Nils Colliander ui vastavirtaan ja muutti Sotkamoon
Christer ja Eivor Finne Mustasaaresta ovat vihannestuotannon moniottelijoita

• Naurista Napapiirin takaa, Lauri Ukkolalla on hauskoja juttuja
• Varastolaatikoita ammattilaiselta, Päiviö Nikko poikineen pyörittävät Pyhäjoen Puu Oy:tä
• Suklaata kotimaisista marjoista, yrittäjänä Ritva Södergård

Voit tilata Puutarha-Sanomat oikean palkin linkistä tai asiakaspalvelustamme puh. 010 387 0880 (ark. klo 9-15) tai lukea lehden digitaalisena näköispainoksena, johon linkki alla.

LUE PUUTARHA-SANOMAT nro 9/2010

Lehden hinta on 5 €, ja sen voit maksaa verkkopankilla tai luottokortilla