Nyt on kiire pakastaa ja säilöä mansikkaa

Suomessa on meneillään poikkeuksellinen hellekausi ja mansikat kypsyvät vauhdilla. Ilkka Voutilainen Suonenjoen seudun marjanviljelijöistä kertoo mansikan pääsadon olevan nyt meneillään.

– Mansikat ovat kypsyneet nopeasti helteisten säiden ansiosta. Aurinko ja lämpö ovat antaneet mansikoille edustavan ulkonäön lisäksi hyvän aromin. Mansikoiden sokeripitoisuus on tänä kesänä erittäin korkea.

Voutilaisen mukaan mansikan lajikevalikoima on nyt laajimmillaan.

– Honeoyen, Cleryn, Polkan, Koronan, Kimberlyn ja Sonatan poiminta on täydessä käynnissä. Poimintaan ovat tulleet myös Bounty ja Florence sekä Salsa. Mansikoita riittää nyt tuoremarjana syötäväksi sekä säilöttäväksi.

Ilkka Voutilainen kehottaa varmistamaan mansikoiden saatavuuden heti ja hyvän sään aikaan. – Pakastettavat ja säilöttävät mansikat kannattaa hankkia loppukesän, syksyn ja talven tarpeisiin. Hinta on nyt edullisimmillaan. Parasta mansikkasesonkia riittää näillä helteillä vain pari viikkoa.

Kaupan olevia mansikkalajikkeita:

· Honeoye on hyvä mansikka sekä tuoreena ja käy myös pakastukseen.
· Clery on uusi italiainen herkuttelumansikka.
· Polka on eniten viljelty lajike. Polkaan ovat kuluttajat mieltyneet maun ja ulkonäön perusteella. Polka käy erinomaisesti tuoremarjaksi, säilöntään ja pakastukseen kiinteän rakenteensa ansiosta.
· Korona on komea, maukas, vähähappoinen lajike, joka käy kaikkiin käyttötarkoituksiin.
· Bounty on makea, aromikas, vähän karkeapintainen myöhäislajike.
· Perinteistä Senga Senganaa löytyy vielä jonkin verran nautiskelijoille.
· Sonata on Polkan velipuoli, miellyttävän makuinen mansikka.
· Myöhäislajike Florence on tummanpunainen, kiinteä mansikka herkuttelijoiden iloksi.
· Salsa on myöhäinen, hyvin säilyvä uusi myöhäislajike.