Missä luuraa Suomen suurin mansikka?

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitto järjestää jälleen leikkimielisen kilpailun, jossa etsitään kesän suurinta mansikka ja sen kasvattajaa. Kisaan voivat osallistua niin kotipuutarhurit kuin kaupallisesti marjoja tuottavat ammattiviljelijät ympäri maan. Lopputuloksen ratkaisee mansikan paino.

Toiminnanjohtaja Hannu Salo kertoo, että kesän suurinta mansikkaa voi pelloiltaan etsiskellä aina elokuun 18. päivään asti.

– Aikaa on, sillä mansikan pääsatokausi näyttäisi tänä vuonna ajoittuvan vasta heinäkuun puolen välin paikkeille, jolloin myös mahdollisuudet löytää jättimansikka ovat suurimmillaan.

Kisaan osallistuva mansikka on mitattava ja punnittava tarkalla vaa’alla kahden todistajan läsnä ollessa. Järjestäjät suosittelevat myös marjan valokuvaamista vaa’alla ja mittanauhan vieressä. Marjassa ei saa olla multaa tai ylimääräistä pintakosteutta lisäämässä sen painoa.

Marjaan saa jäädä verhiö ja kanta, mutta mansikan halkasijaa mitattaessa ei verhiötä ja kantaa saa laskea mukaan. Palkintosijoille sijoittumisen edellytys on myös, että mansikka pakastetaan kokonaisena myöhempää tarkastusta varten. Yksi kasvattaja voi osallistua kisaan vain yhdellä marjalla.

Kisan etenemistä voi seurata netissä

Kesän suurin mansikka -kilpailun etenemistä voi seurata netissä osoitteessa www.marjat.fi. Sivulla kerrotaan kärkisijoista kamppailevien mansikoiden kasvattajien nimet ja kotipaikat sekä tietysti näiden kasvattamien mansikoiden koot. Kilpailun tulokset voi tarkistaa netistä heti kisan päätyttyä. Tuloksista tiedotetaan myös erikseen voittajille ja tiedotusvälineille.

Ilmoittautumislomakkeen täyttää osoitteessa www.marjat.fi. Kilpailun säännöt löytyvät samalta sivulta. Palkinnoksi kärkisijoille sijoittuneille on luvassa muun muassa kylpyläpaketti, laivaristeily, säilöntätarvikkeita ja kasviskeittokirja.