Lepolan puutarha siirtyi turvepelletin käyttäjäksi

Yksi Suomen vanhimmista kauppapuutarhoista on siirtynyt käyttämään turvepellettiä lämmityksen pääasiallisena raaka-aineena.

– Meidän alan yritykselle on itsestään selvyys, että haluamme kotimaisen ja ympäristöystävällisen lämmitysvaihtoehdon, kertoo Lepolan Puutarhan hallituksen puheenjohtaja Jarmo Suominen.

Vuonna 1928 perustetussa Lepolan Puutarhassa Turussa viljellään suurella alalla niin leikkokukkia kuin ruukkukasveja ja ryhmäkasveja. Pääasialliset lajikkeet ovat ruusut, tulppaanit ja gerberat, joita myydään yrityksen toimipisteissä ympäri Suomea. Lepola on myös pääasiallinen Pirkka- gerberoiden ja -tulppaanien toimittaja.

Koska kukkien viljely on erittäin energiaintensiivinen toimiala, Lepolan johto aloitti kasvihuoneiden erilaisten lämmitysvaihtoehtojen kartoittamisen ja muutama vuosi sitten. Lämmitettävää viljelyalaa on yli kaksi hehtaaria ja silloin käytössä ollut kivihiili ja öljy tuntuivat lämmitysratkaisuina olevan yhä vaikeammin selitettävissä ympäristönäkökulmasta.

– Puutarhan olisi hyvä tuottaa niin vähän ympäristöä haittaavia päästöjä kuin mahdollista, toteaa Jarmo Suominen.

Sopiva uusiutuvia, taloudellisia lämmitysvaihtoehtoja ei Turun alueella tuntunut olevan kovin paljon. Turvepellettien kotimaisuus ja alhaiset kuljetuskustannukset puhuivat pellettien puolesta, kun 2008 syksyllä Lepolassa ruvettiin selvittämään pellettijärjestelmän asennusmahdollisuuksia.

Uusien lämmitysjärjestelmien asentaminen vaatii aina soveltamista, ja siksi osaava laitetoimittaja on erittäin tärkeä. Laitetoimittajat löytyivät läheltä ja yhteistyössä heidän kanssaan kehiteltiin sopiva ratkaisu kauppapuutarhalle.

– Suurin haaste oli löytää oikeat kuljettimet 1,5 MW:n kattilaa varten, toteaa Suominen.

Asennuksen jälkeen järjestelmän optimaalista käyttöastetta säädettiin muutaman kuukauden, koska jokainen järjestelmä on yksilöllinen ja haasteet ovat tapauskohtaisia.

Pellettijärjestelmää voidaan tarvittaessa paukkupakkasilla tukea varalle jätetyllä öljykattilalla.

Turvepelletti soveltuu suurkiinteistöihin ja voimalaitoksiin

Turvepelletissä yhdistyvät turpeen ja pelletin vahvuudet. Sen lämpöarvo on korkea, saatavuus varmaa ja ja hinta vakaa energiaturpeen hinnan tapaan. Turvepelletti soveltuu polttoaineeksi kiinteistöille, maatiloille, kasvihuoneille sekä muille biolämpökeskuksille, joiden poltin ja kattilatekniikka soveltuvat turpeen polttoon.

Turvepelletti valmistetaan jyrsinturpeesta, joka kuivataan ennen pelletöintiä. Valmistustekniikka on sama kuin puupelletillä. Pelletin kiinteä muoto ja kiiltävä pinta syntyy puristamisen yhteydessä. Lisäaineita turvepellettien valmistuksessa ei käytetä.

Vapo Pelletin markkinointipäällikkö Matts Kempe pitää haasteena saada kuluttajat sekä myös vaikuttajat ja päättäjät ymmärtämään pelletin ja muiden kotimaisten polttoaineiden yhteiskunnallinen merkitys tulevaisuuden energiaratkaisuissa.

Kempen mukaan pelletti on nykyaikainen ja tulevaisuuden lämmitysenergiaratkaisu.

– Pelletti on tiivis, tasalaatuinen ja lisäaineeton uusiutuva polttoaine, joka palaa tehokkaasti ja vapauttaa ilmastoon vain vähän hiukkaspäästöjä.

– Pelletti kilpailee lämmitysmuotona erityisesti kevyen polttoöljyn ja sähkön kanssa. Vapon toimittama turvepelletti tarjoaa vaihtoehdon fossiilisille polttoaineille erityisesti suurkiinteistöissä sekä lämpö- ja voimalaitoksissa, joissa se on erinomainen tukipolttoaine. Turvepelletti soveltuu myös hiilen korvaamiseen hiilivoimalaitoksissa, toteaa Kempe.

Lue lisää Lepolan puutarhasta Puutarha-Sanomien digitaalisesta arkistosta.

Klikkaa tästä:Puutarha-Sanomat nro 1/2004:Lepolan tulppaaneista tuli Pirkka-tuote

Klikkaa tästä:Puutarha-Sanomat nro 6/2009:Gerberalla markkinointitemppu

Lehden hinta 5 euroa, voit esikatsella sivut 1-3 veloituksetta.