Vaissi valittiin Vuoden maatilaksi

Vuoden Maatilaksi 2009 valittiin keuruulaisen Maria Vaissin kaalikääryleitä valmistava ja kaalia jatkojalostava maaseutuyritys Vaissi Oy. Kunniamaininnat Vuoden Maatila -kilpailussa myönnettiin Jyrki Tervosen isännöimälle Parkinniemen Puutarhalle Kajaaniin sekä Kirsi ja Timo Makkosen maitotilalle Rääkkylään.

Vaissi Oy on esitelty Puutarha-Sanomat –lehdessä numero 2/2007. Voit lukea jutun digitaalisesta näköislehdestä tästä linkistä:
nro 2/2007.

Myös kunniamaininnan saanut Parkinniemen Puutarha on esitelty Puutarha-Sanomissa kahdessa jutussa ”Parkinniemi panostaa energiaan” PS 6/2009 ja
”Tomaatti kypsyy kaamoksessa” PS 1/2005.

Edellisenä vuonna Vuoden maatilaksi valittiin Pekka Vehviläisen sipulitila Siilinjärveltä. Sitä on myös esitelty Puutarha-Sanomien useissa numeroissa, joita juttuja voit lukea seuraavista linkeistä.
PS 9/2009: Vehviläinen istutti talvisipulia
PS 7/2007: Vehviläiset ovat vauhdissa
PS 2/2005: Vehviläiset haastavat sipulijalosteiden tuonnin

Kaikille tänä vuonna kilpailussa palkituille yrityksille yhteistä on ennakkoluuloton, innovatiivinen ja positiivinen asenne yrittämiseen, mikä näkyy sekä yritysten toiminnassa että tuloksessa.
– Voittajan vahvuuksina korostuvat valmistusprosessin innovatiivisuuden lisäksi tasaisuus ja hyvä taso eri arviointialueilla, kertoo Vuoden Maatila -kilpailun vetäjä johtaja Pentti Meriläinen ProAgria Kainuusta.

Vaissin kilpailuetuna innovatiivisuus ja tehokkuus

Business to business liiketoiminnassa toimiva Vaissi valmistaa kaalikääryleitä kuluttaja- sekä HoReCa-pakkauksissa sekä kaalinlehtiä esikäsiteltyinä ja pakastettuina. Yrityksen vahvuuksia ovat erityisesti erinomainen innovatiivisuus kaalikääryletuotannon valmistusprosessissa, jolla on saavutettu ylivoimainen kilpailuetu markkinoilla.

Vaissin strategia on kustannustehokkuus. Se on pidetty kirkkaana mielessä sekä mietittäessä yrityksen asiakkaita, toimintamalleja sekä tulevaisuuden kehitystyötä. Prosessien tehokkuus ohjaa investointeja ja yrityksessä on selkeä näkemys seuraavasta askeleesta kustannustehokkuuden kasvattamiseksi. Yrityksen koko henkilöstö osallistuu aktiivisesti työn ja toimintojen kehittämiseen.

Vaissin asiakkaita ovat Suomen suurimmat valmisruokatoimijat. Lisäksi Ruotsiin viedään 10 prosenttia tuotannosta. Yritys on alueellaan merkittävä työnantaja ja työllistää myös alihankintaketjussa useita sopimusviljelijöitä. Pääraaka-aineena käytettävä kaali ostetaan jalostukseen sopimustuottajilta.

Vaissi Oy eriytyi Vaissin maatilasta vuonna 2004. Yrityksen pääomistaja on tilan tytär Maria Vaissi. Muina omistajina ovat veli, Juho Vaissi sekä edellisessä sukupolvessa, kaalinjalostuksen nykyisiin mittasuhteisiin kehittäneet Jaakko Vaissi ja Saara Ampiala-Vaissi. Vaissin maatilan isäntänä toimii Marian veli Juho Vaissi.

Palkituilla toimintamallit ja hyvinvointiasiat kunnossa

– Kaikkien palkittavien osalta oli nähtävissä hyvin mietittyjä ja omaan yritykseen soveltuvia toimintatapoja. Voittajalla toimintatavat ovat esimerkillisen järjestelmälliset ja ne on viety käytäntöön laajasti koko organisaatiossa, kertoo Meriläinen.

Tunnusomaista palkittaville oli myös kiireettömyys ja hyvä ajanhallinta sekä hyvinvointiin liittyvien tekijöiden huomioon ottaminen. Henkilöiden vastuut ja osaamiset sekä niiden kehittäminen yrityksissä on mietitty ja varahenkilöjärjestelmä toimii. Kaikkia palkittuja yhdistää myös ympäristön hyvään hoitoon liittyvät asiat ja nämä yritykset ovatkin hyviä esimerkkejä ja maaseudun yritystoiminnan imagon rakentajista.