Aurinkotarhat luo valoa Anjalaa

Aurinkotarhat Oy tehostaa, laajentaa ja monipuolistaa vihannestuotantoaan. Vuoden vaihteessa valmistuu uusi 4000 neliön blokkihuone. Taantuvalla tehdaspaikkakunnalla valoviljelyä harjoittava puutarhayritys on otettu hyvin vastaan, todetaan PUUTARHA-Sanomat lehden numerossa 10/2009, joka ilmestyy 30. päivänä marraskuuta.

Marko Hauhtonen tuli viisi vuotta sitten Kannuksesta Kymenlaaksoon jatkamaan Naakan Puutarhan vihannestuotantoa. Puutarhan kasvihuoneala oli 7000 neliötä, josta puolet oli varustettu valoilla ympärivuotista tuotantoa varten.

– Olemme muuttaneet koko pinta-alan ympärivuotiseen tuotantoon. Nyt valmistuvan 4000 neliön blokkihuoneen alta laitettiin nurin 2000 neliötä vanhaa huonetta, joten kokonaisala nousee 9000 neliöön, kertoo Marko Hauhtonen.

– Investointilaskelmien perustana olivat toteutuneet hinnat ja kurkulla 140 kilon neliösato vuodessa. Vanhoista huoneista saatuihin satoihin verrattuna se on saavutettavissa. Tavoitteet on korkeammalla, mutta niistä ei puhuta, nauraa Marko.

Uusi huone on täyslasinen, jotta auringonvalo pystytään hyödyntämään mahdollisimman hyvin. Seinillä ovat valkoiset verhot, jotka pitävät keinovalon sisällä. Kattoverhot ovat kirkkaat, jotka päästävät luonnonvalosta 70 prosenttia sisään.

Uusi blokkihuone on kuusi metriä korkea, ja lamppujen asennusteho on 280 wattia neliölle, josta 95 wattia on välivaloilla, jotka valaiset kasvustorivejä sivuilta ja rivien välisiin kouruihin istutettuja uusia taimia päältä. Aurinkotarhat Oy:ssä on yhdeksän henkilöä töissä, ja he hoitavat huoltotyöt, pakkaamisen ja jakelun.

– Kun suuria investointeja tehdään, on henkilökunnan sitoutuminen tärkeää. Vastuullisia ihmisiä tarvitaan yrittäjän ohella lisää. Puutarhurimme Gitta Aaltonen on osakkaana viiden prosentin osuudella yhtiössä, kertoo Marko Hauhtonen.

Voit tilata Puutarha-Sanomat –lehdet www.puutarha-sanomat.net -palvelun oikeasta palkista tai asiakaspalvelustamme puh. 010 387 0880 (arkisin klo 9–15).

Katso video tästä