Kesko pääsi tunnetuksi tavaramekiksi

Kesko on hyväksytty Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH)ylläpitämään laajalti tunnettujen tavaramerkkien luetteloon.Luetteloon voidaan hakemuksesta merkitä Suomessa hyvin tunnettujatavaramerkkejä.

PRH aloitti tunnettujen tavaramerkkien listan ylläpitämisen elokuussa2007. Luettelo on julkinen ja sen tavoitteena on tarjota tietoa jaehkäistä tavaramerkkiriitoja. Listalle pääseminen vaatii vahvannäytön tavaramerkin laajasta tunnettuudesta Suomessa. Tällä hetkellälistalla on 36 tavaramerkkiä, Keskon lisäksi muun muassa Pirkka,K-merkki, Paulig ja Finlayson.

Kesko on ollut osa suomalaista yhteiskuntaa jo vuodesta 1941. Keskonliiketoiminta alkoi, kun neljä kauppiaiden perustamaa alueellistatukkukauppaa sulautuivat yhteen. Kesko-nimen keksi silloinentoimitusjohtaja E.J. Railo. Nimi sinänsä ei tarkoittanut suomenkielessä mitään, mutta sillä haluttiin viestiä neljän tukkukaupankeskittymistä valtakunnalliseksi toimijaksi, joka yhdistiostovoimansa edullisempien hintojen ja tavaroiden saatavuudentakaamiseksi.

Tänä päivänä Kesko toimii kahdeksassa maassa: Suomessa, Ruotsissa,Norjassa, Virossa, Latviassa, Liettuassa, Venäjällä jaValko-Venäjällä. Keskon toimialat ovat ruokakauppa,käyttötavarakauppa, rautakauppa sekä auto- ja konekauppa.

Brittiyhtiö Brand Financen ja suomalaisen BrandWorxxin vuonna 2008tekemän tutkimuksen mukaan Kesko on Nokian jälkeen Suomen toiseksiarvokkain brändi suomalaisia pörssiyhtiöitä tarkasteltaessa.