Varsisellerin kasvatus Holman tilalla

Vihannesviljelijät ry:n puheenjohtaja Esko Holma Paimiosta rohkaisee Puutarha-Sanomat lehden haastattelussa (nro 9/2009) suomalaisia viljelijöitä. Hän uskoo, että suomalaisella viljelyllä on tulevaisuus olemassa.

– Meillä ei ole mitään muuta mahdollisuutta ulkomaista tuontia vastaan kuin tuottaa omaa tavaraa tasaista tahtia. Tyhjiä kausia ei pidä jättää, jotta tuonti ei saa sijaa. Meidän tulee paneutua siihen entistä enemmän, että tavaraa on saatavilla kaiken aikaan.

– Kun tarjonta pelaa, ei ulkomailla olla kovin kiinnostuneita meidän pienistä markkinoista. Jos tarjonnassa on välejä, joku ulkomailla laittaa systeemin pystyyn ja täyttää aukon, neuvoo Holma.

Esko Holma ei hyväksy väitettä, että ylituotanto pilaa hinnat.
– Ei se ole ylituotanto vaan liikatarjonta. Ylituotanto täytyy hoitaa peltoon tai kaatopaikalle eikä sitä pidä dumpata kauppaan.

– Taskulaskin on petollisin kaveri, kun keväällä lasketaan tiliä ja ylimitoitetaan pinta-alat. Jollei markkinoista ole tietoa, on parempi jättää siemenet pussiin.

Holman tilalla on pitkät perinteet mukulasellerin viljelystä. Nyt tilalla on aloitettu myös varsisellerin viljely, kun sitä pitkään viljellyt kollega vähensi tuotantoa ja markkinoilla tuli tilaa.

Aiemmin on Puutarha-Sanomain nettipalvelussa julkaistu Holman tilalta kaksi videota: Kurkunkorjuu ja mukulasellerin korjuu.

Lue lisää Vihannesviljelijät ry:n puheenjohtaja Esko Holman ajatuksista Puutarha-Sanomat -lehden numerosta 9/2009

tai digitaalisesta näköislehdestä Linkki:Puutarha-Sanomat numero 9/2009

Katso Puutarha-Sanomien lehtiarkistosta nro 5/2004, jossa on artikkeli Holman tilan koneketjusta: Linkki:Puutarha-Sanomat numero 5/2004

Voit tilata Puutarha-Sanomat –lehden asiakaspalvelustamme, puh. 010 387 0880 (ark. 9–15) tai www.puutarha-sanomat.net -sivuston oikeasta palkista.

Katso video tästä