Maatilojen herkkuja helsinkiläisille

Suomalaisten pientuottajien huippuraaka-aineet, lähiruoka- ja luomutuotteet nousevat pääosaan 1. kesäkuuta Helsingin Lasipalatsiin avautuvassa Eat&Joy Maatilatorissa.

Maatilatori keskittyy kotimaisen sesongin makuihin ja käsittelemättömään täysruokaan. Tarjolla on kyytön, villiporon ja viljapossun lihaa, Inarinjärven ja Saimaan kaloja ja mätejä, luomu- ja villivihanneksia, alkuperäisiä juureslajikkeita ja sieniä.

Jalostetummista elintarvikkeista valikoimaan kuuluu pienjuustoloiden erikoisjuustoja, kirnuvoita, luomutäysvilja- ja -ruisleipiä, luomujauhoja sekä luomujäätelöä ja artesaanisuklaita.

Sesonki näkyy olutlasissakin

Myymälän juomaosastolla ovat esillä pienpanimoiden ja tilaviiniyritysten oluet, siiderit ja virvoitusjuomat. Torilla tarjotaan tietoiskuja juomien ja ruokien yhdistämisestä.

– Alkukesästä painottuvat vaaleat, kauden raaka-aineisiin sopivat maut. Syksyn saapuessa väri olutlasissakin tummenee. Loppukesän siiderivalikoimastamme odotamme ennätyksellisen monipuolista ja runsasta, Eat&Joy Maatilatorin tuottaja Aki Arjola kuvailee.

Paikallisuus on kasvava trendi eurooppalaisessa – ja suomalaisessa – olutkulttuurissa.

– Oluet ja siiderit ovat osa suomalaista ruokakulttuuria ja nautintoja. Pienten valmistajien tuotteet tarjoavat vaihtoehtoja ruokapöytään sekä nautiskelutilanteisiin. Tämän päivän laadukkaat kotimaiset pienpanimotuotteet ovat jopa makujen edelläkävijöitä, sanoo Arjola.

Arjola lupaa Maatilatorin valikoimiin pääkaupunkiseudulla harvoin tavattuja oluita. Esimerkiksi varsinaissuomalaisen Tuorlan Panimon pastöroimattomat oluet ovat harvinaisuuksia, samoin Stadin Panimon ensimmäinen pullotuote ja Hallman Ravintoloiden viikinkiteemainen olut.

Valikoimassa on myös Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan, Lammin Sahdin, Nokian Panimon, Panimoravintola Huvilan, Teerenpelin Panimo&Tislaamon sekä Vakka-Suomen Panimon juomia. Valikoima elää kysynnän ja tarjonnan mukaan, Arjola lupaa.

– Myymälään voidaan tilata vaikka kuinka pieniä eriä kerralla panimoiden toimitusvalmiuksista riippuen.

Oluen ja ruuan liitto

Maatilatori painottaa oluen ja ruuan liittoa. Olut tekee tuloaan myös fine diningiin ja juhlapöytiin, Arjola huomauttaa. Hän on suunnitellut myymälään tietoiskuja oluiden ja ruuan yhdistämisestä yhdessä keittiömestari Markus Maulavirran ja Olutkulttuuri.fi -sivuston tuottajan Heikki Kähkösen kanssa.

– Jokaiselle myynnissä olevalle oluelle pyrimme tarjoamaan myös ruokasuosituksen, Arjola esittelee.

Maatilatorille kutsuttavat olut- ja panimovieraat tarjoavat kesän aikana myös omia olut-ruokareseptejään. (Ruokatieto)