UV-valo voi punastuttaa salaatin terveellisemmäksi

Ultraviolettivaloa säteilevät LED-lamput voivat lisätä antioksidantteja salaattiin tummentamalla lehtiä punasävyisiksi. Tummat värit ovat ihmiselle terveellisiä polyfenoleita, joita kasvi käyttää aurinkorasvan tavoin suojaamaan yhteyttämis- järjestelmäänsä UV-valolta.

Yhdysvaltojen maatalousministeriön tutkija Steven Britz totesi, että auringonpalvojan rantalomailla saama UVB-valon määrä 43 tunnin ajan riittää selvästi punastuttamaan jäävuorisalaattia. Britz tutkii nyt, mikä valon määrä ja taajuus saa terveellisen antioksidanttiannoksen varastoitumaan kasviin. Kasvihuoneviljelyssä ultraviolettivalon käyttö olisi tutkijan mielestä helppoa.

Britz kollegoineen on jo aiemmin havainnut, että ultraviolettivalo saa poimitun omenan kuoren säilyttämään punaiset antioksidanttinsa pitempään varastossa. Valotus voi auttaa myös varastoituja kasviksia ja hedelmiä pysymään ravinteikkaina.

Valoa imevien polyfenolien, kuten flavonoidien, ajatellaan hidastavan ihmiskehon ikääntymistä ja edistävän aivojen toimintaa. Tutkimuksesta kertoi EurekAlert!-tiedesivusto. (Ruokatieto)