Puutarha-Sanomat ottaa kantaa kauppakeskushankkeisiin

Kesän kuuma keskustelu on ollut suurten kauppakeskusten rakentamisen mielekkyys. Nykyisten 58 keskuksen lisäksi on suunnitteilla 165 uutta hanketta. Kauppakeskusten koko on kymmenkertaistunut kymmenessä vuodessa. Päätoimittaja Jouko Tikkanen ihmettelee, mahtavatko mammutit menehtyä vai menestyä. Pääkirjoitus on tämän uutisen lopussa.

Puutarha-Sanomissa on mm. seuraavat artikkelit

Kylmä kesä viilensi markkinoita
Kauppakeskuksilla mammuttitauti?
Prisma on Zeppelinin veturi
Vuosaaren K-marketin paras päivä on sunnuntai
Pirkka on merkkien aatelia

Berner hankki viljelijöiden luottamuksen asiantuntemuksella
Moni-ilmeinen kesäperuna, raportti Turun seudulta.
Luomusalaattia lisätään Ikaalisissa
Veijo Karkkonen Karttulasta on mansikan puolesta

Närpiössyntyinen Johan Kullman viihtyy Peräseinäjoella
Kuhmalahtelainen Kultapellon puutarha kuoriutui munafarmista
HaHeVi markkinoi makuja ja myy terveyttä, kuivatut ja jauhetut marjat ovat hitti

Paraislaisella Roger Lindroosilla on 30 hehtaaria varhaisperunaa
Siemenperunan viennissä saatiin läpimurto
Rahkon veljeksillä on yhteinen viljely-yhtiö
Pirttikylässä Långit tuottavat laatumansikkaa

Mahtavatko mammutit menestyä vai menehtyä?

Jääkauden loppupuolella etenkin Siperiassa eli miljoonittain mammutteja, mutta ne hävisivät sukupuuttoon. Menehtymisen syyt ovat edelleen epävarmoja, mutta äkilliseen ilmaston muutokseen ne liittynevät. Dinosaurukset olivat maapallon valtiaina liitukaudella, mutta nekin hävisivät nopeasti ja syyksi arvioidaan ilmaston muutos asteroidin törmäyksen seurauksena. Suuri koko ei ole evoluution historiassa taannut eloonjäämistä.

Kesän kuuma keskustelu on ollut suurten kauppakeskusten rakentamisen mielekkyys. Nykyisten 58 keskuksen lisäksi on suunnitteilla 165 uutta hanketta. Kauppakeskusten koko on kymmenkertaistunut kymmenessä vuodessa. Asuntoministeri Jan Vapaavuori on kyseenalaistanut hankkeiden tarpeellisuutta ja perustellut kantaansa sillä, että asiakkaiden autoilu kauppakeskuksiin lisää ilmaston lämpenemistä.

Toistaiseksi suuruuden ekonomia on purrut ja kauppakeskukset ovat kasvattaneet myyntiään muuta kauppaa rivakammin. Kaupan rakennemuutos näkyy, kun matkailee maaseudulla. Kyläkaupat ovat hävinneet jo vuosikymmeniä sitten, mutta kirkonkylissäkin näkyy yhä enemmän tyhjiä näyteikkunoita. Monet ovat ilmaisseet huolensa myös kaupunkien keskustojen liike-elämän näivettymisestä, kun kaupunkien ulkopuolella olevat kauppakeskukset vetävät liikkumiskykyiset asiakkaat.

Markkinavoimat ovat paljon nopeammin vaikuttava ilmiö kuin luonnon eliölajistoa muovaava evoluutio. Markkinavoimat tekevät muutamassa vuodessa sen, mitä evoluutio saa aikaiseksi miljoonien vuosien kuluessa. Markkinavoimat on tämän ajan maahan törmäävä asteroidi, joka voi mullistaa talouden kehitysodotukset nopeasti. Markkinavoimat ovat nyt synnyttämässä mammuttikokoisia kauppakeskuksia, mutta markkinailmasto voi nopeasti muuttua ja mammutit jäävät fossiileiksi, joita jälkipolvet ihmettelevät.

Markkinavoimien tuoreita jälkiä voi katsoa pankkimaailman kehityksestä. Vielä pari vuosikymmentä sitten rakennettiin upeita pankkisaleja, mutta muutamassa vuodessa ne muuttuivat kaljakapakoiksi. Pankkiasiat hoidetaan nyt verkossa ja kauppojen kassoilla. Kaupan asiakaskortit sisältävät jo kansainvälisten luottoyhtiöiden mikrosirut. On siinä Pihtiputaan mummolla ollut ihmettelemistä.

Voit tilata Puutarha-Sanomat oikeassa palkista olevasta linkistä.