Nitraattipitoisuus luomusalaateissa on hyvin alhainen

Lehtivihannesten nitraattipitoisuus kohoaa talvella helposti yli 3 000 milligrammaan kiloa kohti, kun sallittu raja-arvo on 4 500 milligrammaa per kilo. Karkkilalaisen Novalabin mittausten mukaan ero luomutuotteisiin on suuri: tavanomaisesti tuotetussa salaatissa on satakertainen määrä nitraattia verrattuna luomusalaattiin. Luomusalaatissa on nitraattia vain 16 – 36 milligrammaa kilossa.

Eviran kahden vuoden takaisissa mittauksissa rucolasta löydettiin jopa yhdeksän gramman eli 9 000 milligramman pitoisuuksia kiloa kohti. Myös pinaatin nitraattiarvo ylitti EU-suositukset. Jäävuorisalaatissa puolestaan oli melko vähän nitraattia.

Hyvä, paha nitraatti

Nitraattia syntyy luonnonvalon ja lannoitteiden vaikutuksesta. Tehotuotannossa lannoitteet nopeuttavat salaatin kasvua, mutta kerryttävät samalla nitraatin osuutta.

Vaikka nitraatin haitoista puhutaankin, muistuttavat niin EFSA kuin Evirakin, että kasvisten syömisen hyödyt ovat suuremmat kuin nitraatin haitat. Ruotsissa vuonna 2006 tehdyn tutkimuksen mukaan nitraatilla on myös verenpaineen säätelylle hyödyllisiä vaikutuksia. Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä. Joidenkin tutkimusten mukaan nitraatilla on myös syöpää ehkäisevä vaikutus.

Jos 60-kiloinen aikuinen syö päivässä 70 grammaa tavanomaisesti tuotettua salaattia, hän saa suositellun päiväannoksen. Suomalaiset syövät Eviran erikoistutkijan Juha Laakson mukaan kuitenkin niin vähän salaattia, että jäävät alle kymmeneen prosenttiin suurimmasta hyväksyttävästä päiväannoksesta, joka on 3,7 milligrammaa per kilo. Italiassa ylletään keskimäärin 50 prosenttiin raja-arvosta.

Venäjälle kelpaisi vain suomalainen luomusalaatti

Eviran mukaan Venäjä tiukensi heinäkuun alusta vaatimuksiaan kasvinsuojeluaineiden, nitraatin ja nitriitin pitoisuuksista kasvikunnan tuotteissa. Venäjän lainsäädäntö asettaa nyt EU-säädöksiä tiukempia enimmäismääriä muun muassa nitraatille.

Kotimaisen luomusalaatin nitraattiarvot eivät hätyyttele sen paremmin EU:n 1997 asettamia rajoja kuin Venäjän uusia raja-arvojakaan.

Luomusalaatin tuotanto Suomessa on kuitenkin vain kahden isommassa mittakaavassa toimivan kasvihuoneen varassa. Ikaalisten Luomu Oy laajentaa parhaillaan salaattituotantoaan, mutta kolmanneksen lisäys kasvattaa salaatin tuotantoalan vasta 3 000 neliöön.