Uusi Puutarha-Sanomat on ilmestynyt

PUUTARHA-Sanomat nro 6/2007 on tilaajilla. Lehdessä on kymmenkunta yrityshaastattelua. Yksi kohde on Tuula ja Jukka Partasen tila Sonkajärvellä.

Partaset viljelevät perunaa ja mansikkaa Savon pohjoisimmilla mäkimailla liki Kainuun saloseutuja. Tilan kolmas tuotantohaara on metsätalous, joka on merkittävä lisätulon lähde. Suomäen tila on ollut saman suvun omistuksessa jo vuodesta 1721 alkaen.

Mansikanpoimintaan päästiin Suomäen tilalla tänä kesänä vasta heinäkuun puolivälissä.

– Nihkeästi on mansikkakausi päässyt alkuun, sillä poutapäiviä on ollut harvassa, totesi Jukka Partanen haastatteluhetkellä.

– Jos ilmat lämpiävät ja aurinkoa saadaan, niin satoa on tulossa runsaasti. Meillä ei ole mansikalla ollut talvituhoja, sillä lumi suojaa mansikat hyvin eikä talviharsoja tarvita.

Partasia huolettaa mansikan harmaahomeen vaara, koska ilma on ollut pitkään kostea. Myös perunaruton uhka on suuri, ja Jukka yrittääkin sateen lomassa päästä antamaan toista suojaruiskutusta perunalle, ennen kuin kasvustot sulkeutuvat. Suomäen tilalla on mansikkaa kolme hehtaaria ja perunaa kymmenen.

Tänään Jukka Partanen on helpottunut mansikkaisäntä. – Olemme saamassa normaalin sadon. Viime viikolla oli hometta ja poimimme homeiset marjat eri laatikkoon ja toimitimme pois pellolta. Nyt tilanne on hallinnassa.

Jukka Partanen sanoo satokauden jatkuvan vielä ensi viikon. – Lopussa ¤Polkan¤ marjakoko pienenee, ja poiminta on lopetettava.

– Torihinta on ollut 25 – 30 euroa laatikko. Kauppoihin myyntihinta on ollut 4 euroa kilo. Tämä on ensimmäinen hyvä vuosi euroon siirtymisen jälkeen. Silloin euro sotki hintakuvaa, ja saatiin ensimmäisenä vuotena hyvä tulos. Nyt tämä on toinen, toteaa Jukka tyytyväisenä.

PUUTARHA-Sanomissa on mm. seuraavat jutut:

Kesä-Suomessa kasviskaupalla on monet kasvot. Juhani PIIRAISEN raportti Kemiöstä ja Hiittisten saaristosta.

Suomen pohjoisin K-citymarket on Rovaniemellä. Kauppias Jukka VORNASEN ja hevihoitaja Taru VITIKAN haastattelu.

Elävää kuvaa Tukkutorilta. Osoitteessa www.tukkutori.eu on uusi kuva Helsingin tukkutorilta joka 10. sekunti.

Liisa ja Hemmo SALMINEN Taivassalosta viljelevät kukkakaalia. Uutuutena on romanesku, jolla kaupat saavat erottavuutta vihannestiskiin

Sanna ja Tommi YÖNTILÄ viljelevät sokerimaissia, hernettä, halloween-kurpitsaa ja pitävät kotieläinpihaa ja kissahotellia tilallaan Paimiossa.

Olli-Pekka ja Leena TUOMI ovat osoittaneet, että puutarhakeskus menestyy pienelläkin paikkakunnalla, Ruovedellä

Tomaatin tie närpiöläiseltä viljelmä pakkaamoon.

HAUHTOSET sopeuttivat Lohtajalla tuotannon markkinoihin. Itsepoiminta toimii, kun paikat ovat viihtyisät

Mehiläisten hyöty on miljoonia, ne ovat pyyteettömiä puutarha-apulaisia

Lapväärtissä oli aikainen perunasesonki. Jens-Erik TRÄSKVIKIN haastattelu

Marko HAUHTOSTA Anjalankoskella kismittää, kun investointitukien hakukielto tuli kaupan esteeksi. Hän oli ostamassa Viherpeukaloiden kasvihuonelaitosta.

Puutarhurin viljelijätutkinto uudistuu, kertoo opetusneuvos Juhani LAPIOLAHTI

Voit tilata PUUTARHA-Sanomat -lehden kestona oikean puoleisen palkin linkistä hintaan 49 euro/vuosikerta.