Siwan appelsiineista tuli reiluja

Reilun kaupan hedelmät saavat entistä parempaa hyllytilaa kaupoissa. Suomalainen Siwa on ensimmäinen kauppaketju maailmassa, jonka kaikki myymät banaanit ja appelsiinit ovat Reilun kaupan tuotteita. Siwa vaihtoi sataprosenttisesti Reilun kaupan appelsiineihin maaliskuun alusta lähtien.

Pelkästään Reilun kaupan banaaneja Siwa on myynyt kesäkuusta 2005 saakka. Päätöksessään se oli toinen kauppaketju maailmassa, ensimmäisenä Reilun kaupan banaaneihin vaihtoin sveitsiläinen Coop-kauppaketju.

Banaaneista saatiin hyvää palautetta, joten kauppaketju uskalsi ottaa samanlaisen askeleen myös appelsiinien suhteen. – Reilu kauppa sopii hyvin Siwan arvomaailmaan, johon kuuluvat vastuullisuus, läheisyys ja inhimillisyys, kertoi päätöksen taustoista Tradekan kaupallinen johtaja JUSSI TOLVANEN.

Suomen banaaneista 11 prosenttia Reilua kauppaa

Reilun kaupan -merkkijärjestelmä on luotu parantamaan kehitysmaiden viljelijöiden ja suurtilojen työntekijöiden asemaa. Reilun kaupan -merkki takaa sen, että viljelijät saavat tuotteistaan takuuhinnan ja suurtilojen työntekijöille maksetaan lainmukaista palkkaa.

– Suomessa myydyistä banaaneista 11 prosenttia on Reilua kaupan merkillä varustettuja, kertoo Reilun kaupan edistämisyhdistyksen TUULIA SYVÄNEN. Vastaava luku esimerkiksi Sveitsissä on 50 prosenttia.

Tradekan Tolvasen mukaan Reilun kaupan banaani maksaa keskimäärin 10-20 prosenttia enemmän kuin tavallisesti tuotettu. Hinta riippuu sesongista. Talvella Reilun kaupan tuote saattaa olla jopa tavanomaista edullisempi, mutta kesäsesongin aikaan hintaero menee tavanomaisen hyväksi.