Lapin marjanpoimijoiden tilanne vääristää

Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistys on huolestunut Lapin luonnonmarjojen poimijoiden heikosta tilanteesta. – Viljeltyjen marjojen ei vastaavaa ongelmaa ole, koska työtä on ollut riittävästi. Marjatiloilla majoitus- ja keittotilat ovat kunnossa, korostavat yhdistyksen puheenjohtaja Veijo Karkkonen ja sihteeri Ilkka Voutilainen sisäministeri Kari Rajamäelle lähettämässään kirjeessä.

– Julkisuudessa on viime aikoina olleet ulkomaiset metsämarjanpoimijat, jotka ovat tulleet suurin odotuksin poimimaan metsämarjoja Pohjois-Suomeen. Tapaus on valitettava ja syy kannattaa tutkia. Tiedotusvälineissä on ollut tietoja, että viisumien määrää mahdollisesti rajoitettaisiin tulevina vuosina marjanpoimintaan tulevien osalta.

– Suonenjoen seudun marjanviljelijät ovat seuranneet huolestuneina käytyä keskustelua mahdollisten viisumien rajoitusten osalta. Viljeltyjen marjojen ja puutarhakasvien osaltahan ei vastaavaa ongelmaa ole, koska työtä on ollut riittävästi. Jos marjoja tai työtä ei ole riittävästi tarjolla, asiasta ilmoitetaan työntekijöille, etteivät he tee turhaa matkaa tai heitä avustetaan löytämään työpaikka joltakin muulta marja- tai puutarhatilalta.

Kirjeessä korostetaan, että marjatiloilla majoitus- ja keittotilat ovat kunnossa. – Marjatilat ovat pääasiassa hankkineet työvoiman vanhojen yhteyksien kautta ilman työvoimanvälittäjiä. Välitysfirmat, jotka ottavat kohtuuttomia palkkioita, on karsittu pois välittömästi, kun ongelmia on tullut tietoon. Välitysfirmat toimivat useimmin lähtömaassa, ei siis Suomessa.

Suonenjoen seudun marjanviljelijät toivovatkin, ettei viisumeja lähdetä rajoittamaan viljeltävien marjojen poimintaan sekä puutarhatöihin tulevien osalta, koska ulkomaiset työntekijät ovat elinkeinon kannalta elintärkeitä, todetaan Suonenjoen seudun marjanviljelijäin kirjeessä ministeri Rajamäelle.