Mansikat ovat nyt parhaimmillaan

Mansikkaa tuoremarjaksi ja säilöntäänMansikkasato on Suonenjoen seudulla määrällisesti suurimmillaan kuluvan viikon aikana.Mansikat ovat kypsyneet helteisten säiden ansiosta vauhdikkaasti. Kasvukausi on antanut mansikoille hyvän aromin ja maukkauden, kertoo Ilkka Voutilainen Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistyksestä.

– Lajikevalikoima on laajimmillaan. Honeyoe, Polkan, Jonsokin, Senga Senganan, Darslectin, Cavendiksen, Koronan, Kentin sekä Bountyn poiminta on täydessä käynnissä.

– Uusista lajikkeista poimitaan Kimberlyä, Sonataa ja Florencea. Mansikoita riittää säilöttäväksi ja tuoremarjana syötäväksi n. 1-2 viikon ajaksi, uskoo Voutilainen.

– Jotta varmistaisit mansikoiden saatavuuden, kannattaa pakastettavat ja säilöttävät mansikat hankkia välittömästi kesän, syksyn ja talven tarpeisiin. Aurinkoinen, lämmin sää on antanut mansikoille oikean vitamiinilatauksen sekä hyvän aromin. Myös hinta on nyt edullisimmillaan, arvioi Ilkka Voutilainen.

Lajikkeista

Honeoyen poiminta on loppusuoralla. Polka-lajike on eniten viljelty lajike. Polkaan kuluttajat ovat mieltyneet maun ja ulkonäön perusteella. Polka käy erinomaisesti tuoremarjaksi, säilöntään ja pakastukseen.

Korona on kookas, maukas, vähähappoinen lajike, joka käy kaikkiin käyttötarkoituksiin. Bounty on makea, aromikas, vähän karkeapintainen myöhäislajike. Perinteistä Senga Senganaa löytyy vielä nautiskelijoille.

Cavendis-lajike on väriltään syvän tummanpunainen, kiinteä, maukas, ”suomalaiseen” makuun sopiva, säilöntä- ja tuoremansikka.

Kaupoissa ja toreilla on tarjolla uutuuksina Sonataa, joka on Polkan tyyppinen miellyttävän makuinen mansikka. Darcselect on suurikokoinen maukas mansikkalajike ja myöhäislajike Florence on tummapunainen kiinteä myöhäislajike herkuttelijoiden iloksi.