Tanskan vihannekset kriisissä

Lidl-ketjun avaus puoli vuotta sitten on noussut odottamattomaksi haasteeksi Tanskan hedelmä- ja vihannestuottajille. Joka viikko Lidl alentaa kolmen-neljän vihanneslajin hintaa 30-40 prosenttia alle normaalina pidetyn hinnan, raportoi Hillevi Jännes-Larsen Maaseudun Tulevaisuus –lehdessä joulukuun lopulla.

– Tilanne on käynyt pulmalliseksi erityisesti kurkun ja tomaatin tuottajille. Lisäpulmia tuovat kasvihuoneitten rajusti nousseet lämmityskustannukset. Maakaasun hinta on vuoden sisällä noussut 77 prosenttia, ja nousu on tähän mennessä sulkenut jo neljä suurta tomaattihuonetta.

– Lidl yksin tuskin olisi kovin vaarallinen uhka kasvistuotannolle. Ongelmia seuraa, kun toisten ketjujen on oman taloutensa turvatakseen seurattava Lidlin hintapolitiikkaa.

Maaseudun Tulevaisuus kirjoittaa, että halpaketjun tarjoamat ulkomaiset vihannekset on otettu kuluttajapiireissä vastaan suurella innolla. – Hinnakkaammat kotimaiset tuotteet jäävät hyllylle.

Tanskan oma tuotanto kattaa 30 prosenttia hedelmien ja vihannesten kysynnästä. – Tanskalaiset hedelmät ja vihannekset ovat katoamassa kaupan hyllyiltä, vahvistetaan Tanskan kasvihuone- ja vihannestuottajain yhdistyksestä.

Lidl tuo vihannekset Tanskan myymälöihin Saksasta, ja vihannekset ovat alkuperältään Israelista, Marokosta ja Espanjasta. Saksassa puutarhatyöntekijän tuntipalkka on lehden mukaan 8 euroa, kun se Tanskassa on 20 euroa.