Vihannes-Laitila muuttaa Uuteenkaupunkiin

Vihannes-Laitila Oy käynnistää toimintansa Uudessakaupungissa.Kalannin Mannersuon teollisuusalueelle valmistuneisiin tuotantotiloihin siirtyy sekä Vihannes-Laitila Oy:n toiminta Laitilasta että Juurespaja Oy:n toiminta Nurmeksesta. Kiinteistö Oy Laitilan Trekolin rakennuttamissa 3800 m2 tiloissa aloitetaan juuresten kuorinta, jalostaminen ja pakkaaminen syyskuun alussa.

Tuotantotilojen avajaisia vietetään keskiviikkona 7.9.2005 klo 15-18 osoitteessa Kalannintie 896, 23600 Kalanti. Uudenkaupungin kaupunginjohtajan Kari Kosken avajaispuheen jälkeen kutsuvierailla on mahdollisuus tutustua tuotantotiloihin.

Vihannes-Laitila Oy on maan suurin vihannesten pakkaamista ja tukkukauppaa harjoittava yritys. Raaka-aineet tulevat varsinaissuomalaisilta viljelijöiltä aina Houtskarista ja Merimaskusta asti. Vihannes-Laitila Oy:n suurimmat asiakkaat ovat Ruoka-Kesko ja Inex Partners, joka välittää tuotteita SOK:lle ja Tradekalle. Vihannesjalosteita valmistavan Juurespaja Oy:n asiakkaita ovat edellisten lisäksi mm. Saarioinen, suurkeittiöitä palveleva Salico Oy ja liemivalmistaja Puljonki Oy.

Vihannes-Laitila pakkaa pääasiassa varhaisperunaa, porkkanaa ja sipulia. Varhaisperunaa vastaanotetaan 2,5 miljoonaa kiloa sesongin viiden ensimmäisen viikon aikana. Juurespaja Oy:n moderneilla kuorintalinjastoilla voidaan käsitellä vuodessa yhteensä yli kaksi miljoonaa kiloa porkkanaa, lanttua, punajuurta ja sipulia.

Yritykset työllistävät aluksi 23 henkilöä. Vihannes-Laitila Oy:n toimitusjohtaja Juha Lehto sanoo rakennusprojektin olevan investointi tulevaisuuteen: tuotantotilat on suunniteltu silmälläpitäen volyymin kasvua ja uusien tuotteiden kehittämistä.

Seuraavien 35 vuoden aikana on mahdollista rakentaa 1000 m2 lisätilaa, jolloin myös henkilöstötarve kasvaa, sanoo Juha Lehto.

Yritysten liikevaihto on yhteensä noin 12 miljoonaa euroa. Vihannes-Laitila Oy:n liikevaihto on kasvanut 2002 – 2004 välisenä aikana 36 prosenttia. Yrityksen tavoitteena on kasvattaa liikevaihtoa edelleen nelisenkymmentä prosenttia seuraavien kolmen vuoden aikana. Tämä kasvu heijastuu myös alueen kasvistenviljelijöihin lisääntyneen raaka-ainetarpeen myötä. Monipuolistuva jalostustoiminta luo lisäksi alueelle uusia työpaikkoja.

Merkittävää on myös se, että saamme tässä yhteydessä aivan uuden yrityksen ja uutta alan tuotantoa Vakka-Suomen alueelle, kommentoi Uudenkaupungin kaupunginjohtaja Kari Koski. Hän uskoo, että Vihannes-Laitilan laajentuva toiminta luo monia uusia mahdollisuuksia varsinaissuomalaisille viljelijöille ja tuottajille.

Vihannes-Laitila Oy:n perustivat vuonna 1984 Heimo Ruohonen ja Olli Suolahti. Yritys siirtyi ahvenanmaalaisomistukseen vuonna 1995 ja viljelijöiden omistukseen vuonna 1999. Tällä hetkellä osakasviljelijöitä on 70. Lisäksi raaka-aineita hankitaan noin kahdeltasadalta sopimusviljelijältä. Yhteensä viljelyalaa on noin 800 hehtaaria. Vihannes-Laitila Oy omistaa 40 prosenttia Laitilan Kodjalassa varhaisperunaa ja porkkanaa pakkaavasta Juures-Vakka Oy:stä sekä 99 prosenttia uusiin tiloihin siirtyvästä Juurespaja Oy:stä. Kiinteistö Oy Laitilan Trekoli on Vihannes-Laitilan tytäryhtiö.