Suomen kokkimaajoukkueen päätavoitteena vuoden 2008 kokkiolympialaiset

Suomen Keittiömestarit ry:n valitsema kokkimaajoukkueseen kuuluvat Jyri Hänninen Ravintola Lyonista, Marko Palovaara Ravintola Meccasta, Sami Rekola Ravintola Palace Cucinasta, Juha Rissanen Silja Kitchen Academy, Jari-Pekka Vesivalo Ravintola Fishmarketista, Oula Hänninen Ravintola Meccasta, Kari Aihinen Ravintola Chez Dominiquesta, Mikko Martikainen Palace La Cocinasta, Toni Rantala Leipomo Ekbergistä ja Mika Palonen Ravintola Est 1887:sta.

Joukkueen johtajat ovat ruokatuotannon opettaja Jari Hämäläinen ja ohjaaja Aku Lohimäki. Valmennustiimistä vastaa keittiömestari Tapio Laine.

Hyvä yhteishenki ja revanssimieli

Kymmenhenkinen kokkimaajoukkue valitaan neljäksi vuodeksi kerrallaan yleensä kansallisen karsintakilpailun avulla. Tällä kertaa kokkimaajoukkue muodostettiin entisestä joukkueesta ja kevään aikana siihen kutsuttiin kaksi jäsentä lisää. Valintakriteereinä ovat aiemmat näytöt ja uusien henkilöiden sopivuus tiimiin.

Edellinen joukkueenjohtaja Juha Niemiö on tyytyväinen, että suurin osa entisestä joukkueesta jatkaa. ─ Heillä on takanaan yli kaksi vuotta harjoittelua ja kokemusta arvokisoista. Nollapisteestä ei siis tarvitse lähteä liikkeelle, hän toteaa.

Joukkueen hyvä yhteishenki, mahdollisuus kehittyä ammatillisesti sekä kunnianhimo ovat suurimpia syitä jäsenten haluun jatkaa joukkueessa. ─ Viime syksyn olympialaisten 12. sija ei tainnut tyydyttää jäseniä. Revanssia odotetaan, lisää Niemiö.

Tavoitteena tunnettuuden parantaminen

Suomen Keittiömestareiden tavoite on kokkimaajoukkueen avustuksella edistää suomalaista ruokakulttuuria sekä korkealaatuista keittotaitoa Suomessa ja ulkomailla.

Joukkueen päätavoite on vuoden 2008 kokkiolympialaiset Saksassa. Saavuttaakseen siellä menestystä kokit harjoittelevat säännöllisesti yhdessä ja kilpailevat vuosittain WACSin eli Maailman Kokkien liiton järjestämissä kilpailuissa.

─ Erityisesti tämän olympiadin aikana halutaan lisätä kokkimaajoukkueen tunnettuutta, vahvistaa joukkueen myönteistä mainetta ja kehittää joukkueen toimintaa, Niemiö tiivistää.

Valmennustiimiin tavoitellaan Suomen parhaita

Kulunut vuosi on mennyt joukkueen toiminnan kehittämisessä ja suunnittelussa. ─ Uskomme, että järjestelmällisellä valmistelulla saavutamme myös parhaat tulokset, toteaa valmennustiimin vetäjä Tapio Laine.

Laineen mukaan tavoitteena on saada Suomen parhaat osaajat joukkueen tueksi. ─ Suunnitteilla on noin 13-henkinen valmennustiimi, joka muodostuu sekä kylmän että lämpimän keittiön osaajista. Jokaiselle osa-alueelle saadaan näin sparraaja, toteaa Laine.

Laine uskoo, että joukkueella on hyvät mahdollisuudet nousta kuuden huippumaan joukkoon. Menestykseen tarvitaan kuitenkin kovaa työtä ja täydellistä sitoutumista. ─ Haluamme luoda parhaat mahdolliset edellytykset joukkueelle, mutta lopullinen vastuu kehittymisestä on heillä itsellään, hän korostaa.