Leena Kalilaisesta mansikkaisäntä

Suonenjoen Mansikkakarnevaalit 2004 ja Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistys ovat valinneet vuoden 2004 Mansikkaisännäksi marjatilan emännän Leena Kalilaisen Rieponlahdesta. Arvonimen hän saa Suonenjoen seudun kannalta tärkeän marjanviljelyn alalla tehdystä arvokkaasta työstä.

– Arvonimi on Leenan ohella tunnustus myös aviopuolisolle Erkille ja koko perheelle, joka on jo toisessa polvessa näyttävästi pitänyt ja pitää esillä suonenjokelaista mansikkaa ja mansikantuotantoa. Erkki Kalilainen on kehittänyt myös mansikan kylmäkoneita, toteaa toiminnanjohtaja Ilkka Voutilainen Marjanviljelijäin yhdistyksestä.

Kiviharjun tilalla on tuotannossa mansikkaa n. 5 ha. Tilan isäntäväki kouluttautuu aktiivisesti uusien asioiden omaksumiseksi. Leena on opiskelut viittomakielen ja hän toimii talviaikaan kuulovammaisten kouluavustajana. Järjestötoimintaan on aikaa Leenalta löytynyt siitä lähtien, kun hänet valittiin Suonenjoen seudun marjanviljelijäin yhdistyksen johtokuntaan vuonna 1994 varajäseneksi ja varsinaiseksi jäseneksi vuonna 1996.

Lajikevalikoima Kiviharjun tilalla on monipuolinen; Jonsok, Polka, Senga Sengana, Korona, Kent, Honeoye, Florence ja Darselect. Vuonna 2003 Kiviharjun tilalla kasvatettiin Suomen suurimpia mansikoita. Suurin mansikka, jolla Suurin mansikka -kisassa heltisi ensimmäinen sija, painoi 113 gramma halkaisijan ollessa 92 millimetriä, ja vielä kolmannen palkinnon saavuttanut Kiviharjun mansikka painoi 94 grammaa. Lajikkeena molemmilla mansikoilla oli Darselect. Vadelmaa on viljelyssä n. 1 ha ja lajikkeina Ottava ja Jatsi.