Marjat ovat syövän estäjiä?

Metsissämme ja puutarhoissamme kypsyy parhaillaan mahdollisia syövän ehkäisijöitä. Marjojen on havaittu useissa koe-eläintutkimuksissa vähentävän kasvainten muodostumista lähinnä paksusuolessa ja ruokatorvessa.

Marjojen vaikutus syövän ehkäisemiseen oli esillä viime viikonloppuna Lahdessa pidetyssä kansainvälisessä symposiumissa (Berries in cancer prevention: from experimental findings to humans). Symposiumissa kävi ilmi, että marjoja kulutetaan Suomessa eniten maan pohjois- ja itäosissa, missä paksusuolisyöpää on vähiten. Marjoilla voi näinollen hyvinkin olla osuutta asiaan.

Ellagihappo kiinnostuksen kohteena

Helsingin yliopiston ravitsemustieteen osastolla on tutkittu marjojen yhteyttä syövän ehkäisyyn. Tutkimuksessa lakka, puolukka ja mustikka vähensivät kasvainten muodostumista suolistoon kokeellisessa hiirimallissa. Erityisen kiinnostuksen kohteena on muunmuassa lakassa oleva ellagihappo.

Marjojen terveysvaikutukset saattavat johtua niiden mikrobien kasvua vähentävistä ominaisuuksista. Esimerkiksi lakan ellagihappo vähentää mikrobien kasvua voimakkaasti.

Eläin- ja laboratoriokokeista saatuja tuloksia ei voida suoraan soveltaa ihmiseen, vaikka mekanismit ovatkin samankaltaiset. Siksi lisätutkimukset ovat tarpeen.

Marjat tiiviitä ravintoainepaketteja

Marjoissa on pieneen pakettiin tiivistynyt runsaasti vitamiineja, mineraaleja, antioksidantteja ja kuitua. Marjat sisältävät myös runsaasti fenolisia yhdisteitä, joista niiden terveysvaikutusten ajatellaan johtuvan. Koska marjojen energiapitoisuus on vähäinen, niiden ravintoainetiheys on suuri.

Marjoja käytetään usein jälkiruuissa, jotka voivat olla myös melkoisia sokerin ja rasvan lähteitä. Marjojen hapokasta makua pehmentämään voi kuitenkin hyvällä omallatunnolla lisätä hieman sokeria, sillä marjat sisältävät vähemmän sokeria kuin esimerkiksi hedelmät.