Marja Puree! valittiin Vuoden 2004 elintarvikkeeksi

Elintarviketeollisuusliiton Vuoden Tähtituote 2004 -kilpailun voittajat on valittu. Uusissa mutta muodikkaasti perinteikkäissä voittajatuotteissa korostuu maukkaus, keveys sekä tuotteen ja pakkauksen vaivattomuus.

— Moni tänä vuonna palkittu tuote muistuttaa vanhoja perinneherkkuja, sanoi vähittäiskauppatuotteiden raadin puheenjohtaja TUULA SARIO julkistamistilaisuudessa.

Valinnat tehneiden raatien erityistarkastelussa oli tuotteiden uutuus- ja innovaatioarvon, aistittavan laadun ja hinta-laatusuhteen lisäksi myös kilpailuun ehdotettujen tuotteiden markkinointi ja menestyksen mahdollisuudet omassa tuoteryhmässään. Voiton saavuttaneiden markkinointi on onnistunutta ja kohderyhmänsä hyvin tavoittavaa. Kaikki Tähtituotteet ovat tulleet myyntiin vuoden sisällä. Osallistujia oli yhteensä 40 tuotetta tai tuotesarjaa ja yksittäisiä tuotteita kertyi 76.

Ensimmäinen vuoden suomalainen elintarvike on Marja Puree!

Tänä vuonna nimettiin ensimmäistä kertaa yksi Tähtituote vuoden suomalaiseksi elintarvikkeeksi. Kunnian sai Pakkasmarjan neljä marjasosetta sisältävä Marja Puree!.

Raati luonnehti soseita kotimaisiksi gourmet-tuotteiksi ja antoi kiitosta niiden puhtaalle marjaisalle maulle, kauniille ulkonäölle, monikäyttöisyydelle ja kätevälle pakkaukselle. Raati kiitti myös iskevää ja tarttuvaa nimeä.

Raati yksimielinen voittajista

Puheenjohtaja Sario totesi raadin olleen yksimielinen voittajista.

Vähittäiskauppatuotteiden viljavalmisteiden sarjassa Ravintoraision Sydänystävä Pellavainen Monivilja -hiutale-leseseosta raati piti vaivattomana ja sopivana sekä puuroon että leivontaan. Pakkauskokoon raati toivoi parannusta. –Kuusihenkisen perheen puuroannokseen ei riitä edes yksi kokonainen pakkaus. Perhepakkausta siis tarvitaan, ilmoitti Sario.

Kunniamaininnan vähittäiskauppatuotteiden sarjoissa saivat Snellmanin valmistamat Pirkka Perhekeitot ja Ingmanin kevyet maitojäätelöt.

Poutun 3 % Leikkelemakkara -tuoteperhe miellytti raatia leivänpäällisten sarjan voittajaksi asti. Perinteisissä makkaroissa on napakka koostumus ja keveydestään huolimatta ne ovat maukkaita.

Alku- ja pääruoka sekä lisäke -sarjassa voiton nappasi Valio laktoositon ruokakerma 15 %, joka hurmasi raadin kunnon vanhanajan kerman maullaan ja uudella suljettavalla pakkauksellaan. Laktoosittomuus mahdollistaa isommankin porukan yhteisen aterian.

Jälkiruuissa voittajaksi nimettiin Pakkasmarjan Marja Puree!-marjapakasteet ja juomissa Valion hedelmämaitojuomat. Hedelmämaitojuomia raati kehui mustikkamaidon kansainvälisemmiksi versioiksi, jotka maistuvat nuoremmillekin.

Pienet yritykset halutaan mukaan suurkeittiösarjaan

Suurkeittiötuotteiden sarjassa Vuoden Tähtituote on Ruoka-Saarioisen Kekripyörykkä, jota raati piti erinomaisena näytteenä raakapakasteosaamisesta. Raadin puheenjohtaja MINNA OTTAVAINEN heitti samalla haasteen pienille elintarviketeollisuusyrityksille. Hän totesi, että raadin jäsenten tiedossa on monia hyviä pieniltä valmistajilta tulevia tuotteita
— Miten saisimme pienet yritykset aktiivisemmin mukaan kilpailuun, Ottavainen kysyi.

Tuotekehityksen trendeinä ovat yksilöllisyyden korostuminen, elämisen rytmin ja talouksien kokojen muuttuminen. Kiireen keskellä tarve helppoon ruuanlaittoon on lisääntynyt ainakin arkipäivisin. Toisaalta ruuan merkitys terveyden edistäjänä ja elämään nautintoa tuovana on yhä suurempi.

Kilpailulla tuoteuutuudet ja innovaatiot tunnetuksi

Elintarviketeollisuusliitto järjesti kilpailun nyt 14. kerran. Ensimmäinen kilpailu järjestettiin vuonna 1988. Kilpailun tarkoituksena on kannustaa elintarviketeollisuuden yrityksiä tuotekehitykseen ja tehdä tunnetuksi kotimaisia tuoteuutuuksia ja innovaatioita.

Elintarviketeollisuusliiton johtaja SEPPO HEISKASEN mukaan Suomessa ollaan Euroopan ykkösiä elintarvikkeiden tuotekehityksessä. — 1980-luvun lopulla oli vallalla mielikuva, ettei elintarviketeollisuus panosta tutkimukseen ja tuotekehitykseen. Tätä harhaa haluttiin Vuoden Tähtituote -kilpailulla poistaa, Heiskanen kertoi.

Vuoden Tähtituote -kilpailun palkinnot luovuttaa Sitran tuleva yliasiamies ESKO AHO.