Tomaattijäte hyötykäyttöön EU-projektissa

EU-tutkimuksessa on kehitetty uusia tapoja hyödyntää tomaattijätettä.Vuosittain Euroopassa hävitetään noin 3 miljoonaa tonniatomaattivalmisteiden sivutuotteita. Lähinnä tomaatin kuorista ja siemenistäkoostuva sakka on kuitenkin hyvä ravintoaineiden lähde. Euroopassa viljellään 8,5 miljoonaa tonnia tomaatteja vuodessa. Noin 80prosentista tehdään valmisteita, kuten ketsuppia, pastakastiketta jasäilykkeitä, loput myydään sellaisenaan kuluttajille.

Viime toukokuussa aloitettu EU TOM(ato) -projekti on kehittänyt uusiatapoja tomaattijätteen käsittelyyn. Epäpuhtauksien poistamiseen kehitettyuusi kaksivaiheinen menetelmä korvaa ennen käytetyt liuottimettehokkaampana. Liuottimien haittana olivat myös niiden jättämät jäämät.

Sakasta uusia innovaatioita

Sakasta eristetään ravintoaineita ja muita yhdisteitä esimerkiksielintarvikkeiden lisä- ja täydennysaineiksi. Tavoitteena on saadahyötykäyttöön muun muassa antioksidatiivisista ominaisuuksistaan tunnettulykopeeni ja tomaatin terveelliset kuidut. Siemenistä puristettavastaöljystä puolestaan haetaan täysin uutta innovaatiota. Tomaatin siemenetsisältävät runsaasti tyydyttymättömiä rasvahappoja.

EU TOM(ato) -projektin tuloksena sovellettavan tehostuneen sakanhyödyntämisen arvioidaan myös vähentävän tomaattijätteen määrää 30prosentilla. Projektissa on mukana 10 yhteistyökumppania Alankomaista, Espanjasta,Saksasta, Irlannista ja Portugalista. Lopulliset tulokset valmistuvatvuoden 2005 huhtikuussa.

Suomessa valmistettavasta ketsupista ei jää tomaattijätettä, silläraaka-aineena käytetään Euroopasta ja Aasiasta tuotavaa valmistatomaattipastaa. Lähes 40 prosenttia kuiva-ainetta sisältävä pastaprosessoidaan ketsupiksi.