Epävarma saatavuus hillitsee luomun käyttöä suurkeittiöissä

– Luomuraaka-aineiden saanti suurkeittiöön ei vielä ole lähtenyt toivotullatavalla toteutumaan, kertoo Kiuruveden kaupungin ravitsemuspäällikkö HELENAJUNTUNEN. Porkkanaa ja perunaa sekä monia kuivaelintarvikkeita saadaantukun kautta, mutta esimerkiksi lihan ja muiden kasvisten saannissa onpaljon parantamisen varaa. Kiuruveden kaupungin kaikki koulut ovat portaatluomuun -valmennusohjelmassa, jossa siirrytään asteittain muutamanluomuraaka-aineen käytöstä kohti luomuaterioita. Kiuruveden koulujenluomuraaka-aineiden käyttö liittyy kaupungin tavoitteeseen olla”Luomu-Suomen pääkaupunki” vuonna 2005.

Kiuruvedellä luomuportaissa etenemistä vaikeuttaa raaka-aineiden saatavuus.Ammattikeittiöiden ostot poikkeavat vähittäiskauppojen ostoista. Kertaostotovat suuremmat, mutta tuotteita ostetaan harvemmin. Juntunen kertoo, ettämonilla yrityksillä on vaikeuksia toimittaa suuria määriä tavaraa kerralla.

Liha ja monet kasvikset ongelmallisia

Juntusen mukaan suuret liha-alan yritykset eivät vielä pysty vastaamaansuurkeittiön tuomiin haasteisiin, sillä luomua käyttäviä suurkeittiöitä ontänä päivänä liian vähän. Yrityksillä on oltava enemmän asiakkaita, jottaniiden kannattaa käsitellä luomulihaa.
– Tarvitaan enemmän käyttäjiä,enemmän tuottajia ja suurempia volyymeja, Juntunen toteaa. Yhteistyötäteollisuuden ja suurkeittiöiden välillä on tehtävä myös valikoimanparantamiseksi.

Vihannespuolella perunan, lantun ja porkkanan saatavuus luomuna onkohtalaisen hyvä. Muiden kasvisten osalta tilanne on Helena Juntusenmielestä suorastaan toivoton.
– On ilmeistä, että viljelijöitä on sittenkinvähän. Luomuviljelijät kasvattavat hyvin pieniä määriä, mutta monialajikkeita, sanoo Juntunen. Se, että sama viljelijä kasvattaamahdollisimman monia lajikkeita nostaa myös raaka-aineen yksikköhintaa.Ravitsemuspäällikön mukaan etua voisi tuoda se, että viljelijäterikoistuisivat tuottamaan vain muutamaa lajiketta. Näin saataisiinvolyymit kasvamaan, raaka-ainetta paremmin suurkeittiöihin ja käyttömäärätnousemaan.