Ammattitarhoista kohtuullinen omenasato

Tämän vuoden omenasatoa on naposteltu jo muutaman viikon ajan, ja syksyn edetessä markkinoille saadaan lisää lajikkeita, kun kesäomenien lisäksi myös syksylajikkeet alkavat tuottaa satoa. Elo-syyskuun vaihteen yöhallat eivät sadon kypsymistä häirinneet. Omena sietää hyvin kylmää ja markkinoilla onkin nyt tarjolla runsaasti hyvälaatuista omenaa.

Kesälajikkeista myynnissä on toistaiseksi ollut pääasiassa perinteikästä Valkeaa kuulasta ja syyslajikkeista pehmeänmakuista Samoa. Seuraavina poimintakuntoon kypsyvät muun muassa maukas, lievästi happoinen Melba ja mausteisen aromikas Jaspi.

Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta kerrotaan, että vaihtelevista kesäsäistä huolimatta ammattitarhojen omenasato kipuaa lähes normaaliin, noin 3 miljoonaan kiloon. Kylmä alkukesä on verottanut satoa jonkin verran, sillä vaikka puut kukkivat, ei pölyttäjiä ollut liikkeellä riittävästi.

Alkukesästä pelättiin satokauden myös myöhästyvän selvästi totutusta. Heinäkuun helteiden ansiosta omenasatoa päästiin kuitenkin keräämään lähes normaalissa aikataulussa.

Kotipuutarhojen omenasato jäänee viime vuotisen huippusadon jälkeen pieneksi. Lepovuotta pitävien puiden satoa ovat pilanneet myös pihlajanmarjakoin toukat.

Omenaa viljellään ammattimaisesti noin 560 hehtaarilla ja 400 tilalla. Pääviljelyalueet ovat Ahvenanmaa, Lounais-Suomi ja Länsi-Uusimaa. Viljely on pikkuhiljaa laajentunut näiltä alueilta myös Hämeeseen ja Kaakkois-Suomen alueelle. Omenasato menee kokonaisuudessaan tuorekulutukseen.