Norjalaiset vievät Polka-mansikkaa Japaniin

Norjalainen yritys aikoo viedä mansikkaa Japaniin, kertoi ruotsalainenATL-lehti keskiviikkona. Tällä hetkellä käynnissä on koelähetykset.Ensimmäistä mansikkalähetystä valmisteltiin kauan, koska oikean lajikkeenetsiminen vei aikansa. Huomioon piti ottaa säilyvyyden varmistaminen matkanaikana sekä japanilaisten tiukat vaatimukset laadun ja maun suhteen.Norjalaiset päätyivät Polka-lajikkeeseen.

Mansikkaa pidetään Japanissa luksusherkkuna, joten siitä on mahdollistapyytää korkeaakin hintaa. Idea vientiin tuli japanilaiselta, joka vie lohtaNorjasta Japaniin. Hän maistoi Norjassa käydessään paikallisia mansikoitaja ihastui niiden makuun.

Suomesta ei viedä mansikkaa ulkomaille, kertoo KYÖSTI NISSI Hedelmän- jamarjanviljelijäin liitosta. Ajatus ei kuitenkaan ole mahdoton, jos löytyisisopiva myyntihinta ja innokas yrittäjä. Suomi ei kuitenkaan ole täysinomavarainen mansikan suhteen ja ylituotantoa ei ole, joten asia vaikuttaaepätodennäköiseltä.

Suonenjoelta on viety mansikan koe-eriä Itävaltaan ja Tanskaan viime vuosikymmenen lopulla, kertoo toiminnanjohtaja ILKKA VOUTILAINEN Suonenjoen seudun marjanviljelijäyhdistyksestä.- Kokemukset olivat hyviä siinä mielessä, että marjat otettiin hyvin vastaan ja marjoilla oli kysyntää. Silloin markkinoilla olleet lajikkeet Senga ja Jonsok olivat kuitenkin kuljetuskestävyydeltään heikkoja. Nykyisillä lajikkeilla, kuten Polkalla, vientiä ei ole kokeiltu. Näillä lajikkeilla kannattaa vientiponnisteluja jatkaa, toteaa Voutilainen.