Vadelmakausi alkamassa

Vadelman satokausi on käynnistymässä koko maassa. Poiminta on jo päässyt vauhtiin useimmilla tiloilla, ja ensi viikon alusta lähtien vadelmaa alkaa olla jo kunnolla markkinoilla. Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitosta kerrotaan, että satokausi alkaa noin viikon tavallista myöhemmin. Poimintakaudesta odotetaan mansikan tapaan lyhyehköä, sillä kehittymässä olevat vadelmaraakileet ovat melko tasakokoisia. Meneillään oleva hellejakso nopeuttaa kypsymistä ja pienentää alueellisia eroja sadon kehittymisessä.

Kylmä talvi ja sen aiheuttamat talvivauriot ovat verottaneet vadelmasatoa, vaikka alkukesän viileys auttoikin kasvustoja toipumaan. Vadelman kokonaissadosta odotetaan kohtalaista, noin 600 000 kiloa.

Vadelman suosio jatkuvassa kasvussa

Yhä useamman suomalaisen suosikkimarjaksi nousseen vadelman viljelyala on yli kaksinkertaistunut viime vuosikymmenen aikana. Nyt vadelmaa viljellään ammattimaisesti noin 770 tilalla, yhteensä 430 hehtaarin alalla. Tärkeimpiä viljelyalueita ovat Savo ja Pohjois-Karjala. Sato menee lähes kokonaan tuorekulutukseen yksityisille kotitalouksille.

Vadelman päälajikkeet meillä ovat Ottawa ja Muskoka, joiden osuus on yhteensä noin 85 % koko tuotannosta. Aivan viime vuosien aikana on viljelyyn otettu myös uusia Suomessa jalostettuja lajikkeita, muun muassa Maurin Makeaa ja Jatsia.