Vihdoinkin mansikka-aika

Mansikan pääsatokausi on pitkän odottelun jälkeen käynnistynyt koko maassa.Avomaalta poimitut mansikat ovat nyt parhaimmillaan koko Suomessa. Harsonalla kasvatettua mansikkaa ja varhaisia lajikkeita on ollut myynnissä jomuutaman viikon ajan, mutta nyt markkinoille tulee pääsatokauden mansikat.Myös itsepoiminta ja myynti suoraan tiloilta on täydessä käynnissä.

Vaikka mansikkaa on saatu odotella pitkään, on sitä nyt vihdoin tarjolla,toiminnanjohtaja Hannu Salo Hedelmän- ja Marjanviljelijäin liitostavakuuttaa niille, jotka ovat jo ehtineet ihmetellä saadaanko mansikasta tänävuonna satoa ollenkaan.

Mansikka on kärsinyt talvituhoista ja normaalia satomäärää ei tulla saamaan. Parin viime vuoden kaltaisista ennätyssadoista ei kannata edes haaveilla,mutta mansikkaa saataneen silti yhteensä noin 10-11 miljonaa kiloa, arvioiHannu Salo. Lähiviikkojen sää tulee ratkaisemaan, kuinka paljon kypsyväämarjaa saadaan talteen.

Polka kasvanut ykköslajikkeeksi

– Eniten viljelty mansikkalajikkeemme on tänä kesänä ensimmäistä kertaa vuosivuodelta suosiotaan kasvattanut Polka. Kesäisen makea Polka on vallannuttilaa pitkään ykkössijaa hallussaan pitäneeltä voimakasaromiseltaJonsokilta. Kolmannes pelloillamme kasvavista mansikoista on Polkaa,viidennes Jonsokia.

– Nyt on oikea aika paitsi herkutella tuoreilla mansikoilla myös säilöä pienipala parasta kesää talven varalle. Pakastamiseen ja säilöntään sopivatkaikki nykyisin viljellyt lajikkeet, toteaa Salo.