Vuoden Ympäristörakenne taas haussa

Puutarhaliitto ja Rakennusteollisuus RT ry:n tuoteteollisuusjaosto etsivät taas Vuoden Ympäristörakennetta, tasokasta ja toimivaa rakennettua ympäristöä jostain päin Suomea. Kilpailulla halutaan tehdä tunnetuksi ja edistää hyvää ympäristösuunnittelua, korkeatasoisia ulkotilojen miljöökokonaisuuksia ja korkealaatuista ympäristönhoitoa. Viime vuonna kisan voitti Oulussa sijaitseva Kiikelinpuisto. Kunniamaininnan sai Espoon Piispansilta.

Kilpailu avoin monenlaisille kohteille

Vuoden Ympäristörakenne -kilpailuun osallistuva kohde voi olla julkinen tai yksityinen, laaja tai suppea. Kilpailuun voivat ottaa osaa esimerkiksi taloyhtiöpihat, ulkoilu- ja virkistysalueet, teiden ja liikennealueiden ympäristöt, puistot, liikekeskusten ja julkisten rakennusten ympäristöt, kävelykadut ja jopa kokonaiset asuinalueet. Kilpailun ulkopuolelle on rajattu vain yksityiset omakotitalopihat. Lisäksi kilpailukohteen tulee olla valmistunut viimeisen viiden vuoden aikana.

Ehdotuksia kilpailukohteiksi voivat tehdä asiantuntijat, yhteisöt ja yksityiset henkilöt. Palkinto myönnetään palkittavan kohteen rakennuttajille, suunnittelijoille, toteuttajille ja materiaalien toimittajille tuomariston harkinnan pohjalta. Tärkeää on, että näiltä eri tahoilta on saatu suostumus kohteen ilmoittamisesta kilpailuun.

Arviointiperusteissa painottuu monipuolinen osaaminen

Vuoden Ympäristörakenne -palkinnon tarkoituksena on tehdä tunnetuksi korkeatasoisia ympäristökokonaisuuksia, joissa hyvällä suunnittelulla ja toteutuksella on luotu esteettisesti ja toiminnallisesti kestävä, hyvä ympäristö. Erityisenä ansiona pidetään uusien ratkaisumallien, käyttökohteiden ja sovellutusten kehittämistä.

Hyvä ympäristö on luontoa sellaisessa muodossa, joka kestää monenlaisen toiminnan ja vaikeidenkin olosuhteiden aiheuttamat rasitukset. Kasvillisuus ja kivipohjaiset ympäristötuotteet ovat nousseet peruspilareiksi, joiden varaan voidaan suunnitella ja toteuttaa esteettisesti, toiminnallisesti ja käyttötaloudellisesti korkealaatuinen ympäristö.

Osallistumisaika päättyy 19.6.

Ehdotukset Vuoden Ympäristörakenne -kilpailuun voi tehdä täyttämällä ilmoittautumislomake ja lähettämällä se liitteineen 19.6.2003 mennessä osoitteella Rakennusteollisuus RT ry, Arja Koski, Vuoden Ympäristörakenne -kilpailu, PL 381, 00131 Helsinki.

Kilpailun sääntöjä ja ilmoittautumislomakkeita saa järjestäjiltä ja Internetistä osoitteista www.rakennusteollisuusrt.fi, www.betoni.com ja kiviteollisuusliitto.gsf.fi.

Vuoden Ympäristörakenne -kilpailun tulokset julkistetaan loppusyksystä. Kilpailun tuomaristossa ovat mukana järjestäjien edustajien lisäksi Suomen Arkkitehtiliiton, Suomen Maisema-arkkitehtiliiton, ympäristöministeriön, Suomen Kuntaliiton, Viherympäristöliiton, Kiviteollisuusliiton ja lehdistön edustajat.

Viime vuoden kisan voittajakohteisiin ja tuomariston perusteluihin voi käydä tutustumassa internetissä osoitteessa www.puutarhaliitto.fi/yraken.html ja www.rakennusteollisuusrt.fi/ajankohtaista/tausta_artikkelit/etusivu/vyr2002.

Lisätietoja

Katso uutinen viime vuoden kilpailun tuloksista www.puutarha-sanomat.net, ja sieltä vuoden 2002 uutiset. Uutinen on julkaistu päivämäärällä 2.10.2002 .Kilpailuun liittyviin kysymyksiin vastaavat Puutarhaliitossa Paula Ristimäki, puh (09) 5841 6519, puutarhaliitto@puutarhaliitto.fi ja Rakennusteollisuus RT:ssä Arja Koski, puh (09) 1299 294, arja.koski@rakennusteollisuusrt.fi.